Amilaza


Amilaza este o enzima plasmatica ce are rolul fiziologic de a scinda legaturile amidonului, producand glucide cu molecule mai mici: maltoza, glucoza, dextrina. Aceasta enzima este produsa in glandele salivare si in pancreas. Aceasta se dozeaza pentru a diagnostica diferitele afectiuni ale acestor organe. Valoarea normala este de 25 - 180 unitati / litru.

Cresterile amilazei sunt dependente de tipul afectiunii:

- in pancreatita acuta cresterea se produce la cateva ore de la debut; cresterea este marcanta si se normalizeaza in cateva zile. O enzima mai specifica pentru diagnosticul pancreatitei acute este cosiderata a fi lipaza, dat fiind ca aproximativ un sfert dintre pancreatitele acute evolueaza cu amilazemie normala sau foarte putin crescuta. Pentru diagnosticul de pancreatita acuta este necesara o crestere a amilazei de cel putin de 3 ori limita superioara a normalului. Nivelul seric al amilazei nu se coreleaza cu gravitatea bolii, insa observarea in dinamica arata evolutia acesteia. Nivelul maxim al amilazei serice in pancreatita acuta se intalneste la aproximativ 24 ore. Amilazemia revine la normal in cateva zile. Amilazemia crescuta este urmata si de eliminarea crescuta la nivel renal (amilazurie), care persista timp de 7 - 10 zile.

pseudochistul pancreatic - reprezinta o complicatie a pancreatitei acute. Aceasta complicatie este semnalata prin mentinerea amilazei la niveluri crescute pentru mai mult de 10 zile.

- in pancreatita cronica si cancerul de pancreas apare o crestere mai putin marcata. Amilazele nu cresc in cazul tumorilor de corp si de coada pancreatica. Amilaza creste in special in puseul acut de pancreatita cronica. La un pacient care este cunoscut cu pancreatita cronica cresterea enzimelor orienteaza spre un puseu acut.

- cresterea amilazei se intalneste in cazul consumului excesiv de alcool, in timpul chirurgiei pe abdomen si a colangiopancreatografiei retrograde.

- amilaza de origine salivara creste in timpul oreionului (parotidita epidemica), in cazul litiazei salivare sau in diverse traumatisme parotidiene.

 

Desi nu sunt practicate de rutina, se pot doza separat izoamilazele salivara si pancreatica. Aceasta dozare este utila pentru identificarea precisa a sursei de crestere a amilazelor.
Citeste si:
  • Foliculita profunda
  • Postsarcina
  • Trombocite
  • Osteomielita supurata acuta - tablou clinic
  • Coafaj direct