Amiloidoza cutanata


Amiloidoza cutanata este o afectiune caracterizata prin formarea de depozite localizate sau difuze de amiloid. Amiloidul este un material proteic, amorf, translucid, de consistenta ferma.

Amiloidoza difuza poate fi cauzata de defecte ereditare sau dobandite (in principal prin mecanisme imunologice). Amiloidoza localizata prezinta aceiasi factori etiologici.

Amiloidoza cutanata prezinta trei forme de manifestare:

- amiloidoza papuloasa

- amiloidoza nodulara

- amiloidoza maculara

Amiloidoza papuloasa - se manifesta prin aparitia unor papule ferme, de culoare bruna, cu un diametru de aproximativ 0, 5 centimetri, netede, pruriginoase si localizate mai ales pe suprafetele de extensie ale membrelor, mai rar pe trunchi.

Forma maculara si pigmentara de amiloidoza - se caracterizeaza prin aparitia unor placi hiperpigmentate, pruriginoase, situate mai ales pe torace si pe membre, formate prin confluenta unor macule brune cu diametru de cativa milimetri.

Forma nodulara de amiloidoza - apar noduli sau placi infiltrate, situate subcutanat. Atunci cand sunt in numar mare exista posibilitatea debutului unei amiloidozele sistemice.

Amiloidozele sistemice pot determina diverse manifestari cutanate: leziune eruptive, leziuni infiltrative sau nodulare, vezicule sau bule, hiperpigmentare, leziuni purpurice. Amiloidozele sistemice au un prognostic prost, cu decesul majoritatii pacientilor dupa o evolutie de 2 - 5 ani de la diagnostic. Spre deosebire de formele sistemice, amiloidozele cutanate au un prognostic mai bun.

Amiloidoza cutanata - tratament

Tratamentul se bazeaza pe:

- unguente locale cu dermatocorticoizi: clobetazona, betametazona.

- aplicatii locale de acid tricloracetic sau fenol.

- tratament chirurgical cu excizia leziunilor papuloase si nodulare de dimensiuni mici, atunci cand sunt in numar redus.

- tratamentul sistemic cu retinoizi.

Pentru amiloidozele sistemice dobandite tratamentul se adreseaza in principal afectiuni de fond. Pentru amiloidozele sistemice primitive tratamentul se face cu imunosupresoare (azatioprina) asociate cu colchicina, penicilamina si corticoizi.
Citeste si:
  • Agnozie, agnozia
  • Cheilita angulara
  • Chist branhial
  • Febra butonoasa - Terapia Medicala
  • Vaccin antihepatita B