Amoxicilina


Amoxicilina este un antibiotic din grupul aminopenicilinelor (care mai este cunoscut sub numele de penicilinele A).

Penicilinele A au cap de serie ampicilina, precum si alti esteri derivati: hetampicilina, metampicilina, pivamicilina, talampicilina.

Amoxicilina este o penicilina cu spectru largit fata de penicilina G. Este activa si pe bacili gram negativi aerobi.

Amoxicilina este activa pe enterococ rezistent la penicilina, pe Haemophilus, de bacil dizenteric, bacili tifici, salmonela si unele tulpini de Klebsiella si Proteus.
Nu este activa pe Pseudomonas aeruginosa (piocianic), enterobacterii, Bacteroides fragilis, stafilococi secretori de penicilinaza.

Amoxicilina are o biodisponibilitate net superioara ampicilinei se absoarbe intestinal aproape complet.
Absorbtia intestinala nu este influentata de alimente.

Are reactii mai reduse la copil fata de ampicilina. Se concentreaza mai bine in sputa si este mai eficienta in infectiile pulmonare decat ampicilina, precum si in boli diareice si in febra tifoida.

Prin folosirea asocierii amoxicilina cu inhibitor de betalactamaza cum ar fi acidul clavulanic) spectrul poate fi extins si pe bacterii rezistente la aceste antibiotice prin secretia de betalactamaze.

Contraindicatia majora este reprezentata de infectia cu germeni de spital, plurirezistenti, cum ar fi stafilococul rezistent la meticilina, piocianic, enterobacterii si bacterii anaerobe. Exista specii de pneumococ, gonococ, enterococ si Haemophilus influenzae rezistente la amoxicilina.

Amoxicilina se poate administra atat pe cale orala cat si parenterala. Administrarea orala este folosita in infectii usoare sau medii. Administrarea parenterala in doze mari este prescrisa in infectii severe.
Citeste si:
  • Acantoza
  • Chinolone
  • Bacil Koch
  • Ce este vasopresina (hormonul antidiuretic)?
  • Talasemie