Ampicilina in sarcina


Ampicilina este un antibiotic din familia penicilinelor.
Face parte din medicamentele cu factor de risc B in sarcina.
In sarcina, ampicilina traverseaza rapid placenta dupa administrare. Concentratia serica a fatului este aceeasi cu cea a mamei la o ora dupa administrare.Au fost raportate urmatoarele afectiuni congenitale, dupa administrarea de ampicilina in primele saptamani de sarcina:
3, 3% pentru aparitia unei boli congenitale cardiace
un studiu efectuat pe 10 011 nou nascuti expusi la ampicilina in primul trimestru de sarcina a aratat o prevalenta a afectiunilor congenitale de 4, 4% (cele mai frecvente fiind de efectele cardiovasculare, spina bifida, polidactilia si hipospadias). Dupa analiza statistica, cu corectarea dupa defectele congenitale asteptate nu a fost gasita o asociere semnificativa intre administrarea de ampicilina si aparitia de efectelor congenitale.
 

Ampicilina si lactatia


Ampicilina este excretata in laptele matern in concentratii reduse. Au fost raportate cazuri izolate de aparitie a candidozei orale la copii hraniti cu lapte provenind de la mame care urmau tratament cu ampicilina. De asemenea, acesti copii pot prezenta modificare a florei intestinale si posibilitatea aparitiei de alergii.
Citeste si:
  • Ce este hematopoieza?
  • Ce este dermul?
  • Otita medie
  • Infarct renal
  • Atrezie coanala - diagnostic si tratament