Lichid sinovial - analiza


Analiza lichidului sinovial este o metoda de diagnostic in bolile reumatice. Lichidul sinovial, de la nivelul cavitatii articulare, se extrage prin punctie, care se efectueaza in conditii de asepsie, cu ajutorul unui ac gros, dupa anestezie locala.

Se recolteaza aproximativ 1 - 5 ml de lichid sinovial, care este apreciat din punct de vedere macroscopic, microscopic, chimic, bacteriologic si imunologic.

Lichidul sinovial normal este limpede, clar, vascos, de culoare galben deschis si nu coaguleaza. Compozitia chimica este asemanatoare plasmei, si are in plus acid hialuronic produs de celulele sinoviale. Numarul de celule este redus, de aproximativ 2 00 celule / milimetru cub. In lichidul normal predomina limfocitele mononucleare si nu se gasesc hematii. Lichidul sinovial normala are o concentratie de proteine de 1, 8 grame / decilitru.

Vascozitatea lichidului sinovial este crescuta odata cu cresterea concentratiei de acid uric hialuronic sau cu cresterea numarului de leucocite. Lichidul tulbure sugereaza un proces inflamator cu celule multe sau cu fibrina multa. Depunerile de cristalele de apatita din guta determina o culoare albicioasa a lichidului.

Nivelul glucozei din lichidul sinovial este in relatie directa cu cel sangvin. Se considera ca lichidul articular are o concentratie scazuta in glucoza daca nivelul acesteia este cu 40 miligrame mai mic decat concentratia glucozei din sange. Scaderea glucozei din lichidul sinovial se intalneste in artritele septice si in poliartrita reumatoida.

In mod normal numarul de leucocite din lichidul sinovial este de pana in 2 00 celule / milimetru cub. Lichidul care apare in bolile inflamatorii articulare are un numar de leucocite care se situeaza intre 2 000 - 7 5 000 celule / milimetru cub. Artritele septice prezinta un numar foarte crescut de celule in lichidul sinovial - 1 00000. In lichidul inflamator si cel septic predomina polimorfonuclearele.
Citeste si:
  • Efedrina, fiole
  • Candidoza
  • Tenosinovita
  • Proteinurie - semificatie clinica
  • Hiperplazia gingivala determinata de deficitul de vitamina C (scorbut)