Anemie feripriva


Anemie - definitie

Anemia este definita prin scaderea concentratiei de hemoglobina sub valorile normal acceptate, pentru o persoana de o anumita varsta sau sex.
Valorile normal acceptate ale hemoglobinei sunt:
pentru barbati adulti - 13 - 17 grame /decilitru
pentru femei adulte - 12 - 15 grame / decilitru
femei gravide - 11 - 14 grame / decilitru
nou nascuti - prima zi de viata - 15 - 23 grame / decilitru
 

 

Anemia feripriva


Anemia feripriva este anemia determinata de deficitul de fier.

Deficitul de fier reprezinta cea mai frecvent intalnita stare de denutritie.

Anemia feripriva este frecventa intalnita la nou nascuti si la femeile gravide.

Deficitul de fier este frecvent intre 6 luni si 5 ani, cu maximum de incidenta la 12 luni.
Carenta de fier este intalnita mai frecvent la femei decat la barbati, mai ales la femeile aflate in perioada fertila.
Studiile epidemiologice au aratat ca aproximativ 10 % dintre femei au depozite de fier reduse, fata de aproximativ 5 % la barbati.
 

 

Cauzele deficitului de fier


Cei mai frecventi factori care determina deficit de fier sunt:
dieta inadecvata
malabsorbtie
pierderi de sange


Cauze ale deficitului de fier:
alimentatie inadecvata - dieta vegetariana, lipsa hranei, alimentatia sugarului fara suplimentare de fier
depozite reduse de fier - prematuritate, sarcini repetate
necesar crescut de fier - sarcina, lactatie
malabsorbtie - gastrectomie, aclorhidrie
hemoragie cronica: de cauza genitala (mai frecvent la femei), de cauze gastrointestinale: varice esofagiene, ulcer, colita ulceroasa, diverticuloza colonica, cancer de colon sau de rect, hemoroizi, boli parazitare

Aproximativ jumatate din depozitele de fier ale fatului se formeaza in ultima luna de sarcina, din acest motiv prematuritatea reprezinta o cauza foarte important de carenta de fier.
Laptele matern prezinta o concentratie scazuta de fier, de aceea este necesara introducerea in alimentatie, in primul an de viata a unor preparate speciale cu fier, sau administrarea de fier sub forma de sirop. In plus, deficitul de fier la nou nascuti poate fi favorizat de depozitele de fier reduse ale mamei.

La pacientii cu gastrectomie, principala cauza de aparitie a anemiei feriprive este tranzitul intestinal accelerat.

In cazul femeilor, principala cauza de anemie feripriva este reprezentata de sangerarile uterine.
La unele femei, pierderea de sange in cursul menstruatiei este suficienta pentru a reduce depozitele de fier.

In timpul sarcinii, este necesara o cantitatea suplimentara totala de fier de aproximativ 500 miligrame. Din aceasta cantitate, 250 miligrame de fier sunt necesare fatului iar restul sunt pierdute prin placenta si prin hemoragie la nastere.
Necesarul femeii insarcinate este mai mare decat cel care poate fi obtinut printr-o dieta obisnuita, din acest motiv se impune administrarea suplimentara de fier.

La barbati, sangerarile intestinale sunt cel mai frecvente cauze ale deficitului de fier. Exista numeroase leziuni ale tractului intestinal care pot determina hemoragie. Cele mai importante ca frecventa sunt sangerarile cronice oculte care apar in cancerele de colon.
 

 

Simptome si semne


Anemia feripriva este o afectiune cronica, care este bine tolerata de catre majoritatea pacientilor, datorita sistemelor de adaptare.

De obicei simptomele apar atunci cand concentratia hemoglobinei scade de la mai putin de 8grame pe decilitru.
La aceasta valoare se intalnesc:
oboseala
palpitatii
dispnee
cefalee
ameteli
iritabilitate

Simptomele de mai sus suntintalnite in orice tip de anemie si nu sugereaza deficitul de fier.

Deficitul de fier poate determina diverse simptome: disfagie ( aproximativ jumatate dintrepacienti au disfagie severa in momentul diagnosticului ), ulceratii la nivelul buzelor, atrofia papilelor linguale - limba rosie depapilata. Aceste manifestari apar deoarece fierul este foarte important pentru maturarea epiteliului. De asemenea poate sa apara atrofie cronica a mucoasei nazale, insotita de cruste fetide - ozena.

La pacientii cu anemie severa se constata modificari ale unghiilor: unghii friabile, plate,fara luciu, pana la aspectul de unghii in forma de lingurita, cu concavitatea in sus - coilonichie.

Atunci cand se asociaza disfagia, stomatita angulara si modificarile linguale cu anemia feripriva se foloseste termenul de sindrom Plummer-Vinson sau Patterson-Kelly.
In cazurile extreme pacientii prezinta pervertirea gustului, cu ingestia compulsiva a unor substante neobisnuite - practica denumita pica. Pacientii pot prezenta ingestia compulsiva de pamant (geofagie), gheata ( pagofagie ), creta, etc.

In formele severe sunt activate focarele de hematopoieza din splina, ceea ce determina splenomegalie.
 

 

Diagnostic


Hemoglobina are o valoare scazuta, in functie de severitate.
Examinarea frotiului de sange arata modificari in functie de gradul deficitului de fier.
Persoanele cu anemie moderata prezinta in stadiile initiale modificari minore. Initial se constata modificari de dimensiune ale eritrocitelor - anizocitoza.
Ulterior, eritrocitele devin mai mici, scade volumul eritrocitar mediu si scade concentratia de hemoglobina medie eritrocitara.

La microscopul optic se constata hematii palide, cu diametru redus ( microcite ), cu dimensiuni variate ( anizocitoza ) si forme diferite ( poikilocitoza ).
O parte dintre hematii pot avea un aspect de hematii in tinta sau pot fi alungite si goale - denumite anulocite.

Numarul de reticulocite poate fi normal si in stadii avansate poate sa scada.

Examinarea maduvei hematogene nu este in general utila pentru diagnosticul anemiei feriprive. Daca se efectueaza se constata hiperplazia seriei rosii eritrocitare.

Concentratia plasmatica a fierului ( sideremia ) este de obicei mai mica de 50 micrograme pe decilitru (la valoare normale de 80 -120 micrograme pe decilitru ).

Capacitatea totala de legarea fierului este crescuta in anemia feripriva iar saturatia transferinei este redusa.

Feritina este o proteina care are rolul de a stoca fierul de rezerva. Cantitati mici de feritina se gasesc la nivel plasmatic si sunt corelate cu depozitele de fier. Astfel, in anemia feripriva, feritina serica are valori scazute. Aceasta situatie este deosebita fata deanemia din bolile cronice, unde feritina are o valoare crescuta.
 

 

Tratament


Tratamentul anemiei feriprive consta in administrarea orala a unor preparate care contin fier (clorura, sulfat, gluconat, glutamat, succinat, fumarat ). Fiecare preparat contine diferite cantitati de fier elementar. Numarul de tablete se calculeaza in functie de doza necesara zilnica de fier elementar, care este in medie de 100 miligrame, iar in formele severe de 150 - 200 miligrame.

Tratamentul are drept scop aducerea la normal a concentratiei de hemoglobina si refacerea depozitelor de fier in toate organele.

Daca pacientul are un un raspuns bun la tratament se constata ameliorarea asteniei si dispneei inainte ca raspunsul hematologic sa fie prezent.

Numarul de reticulocite creste foarte mult dupa 10 zile de tratament. Cu cat anemia a fost mai severa cu atat valoarea reticulocitelor este mai mare in timpul tratamentului.
In general, dupa inceperea tratamentului hemoglobina creste cu 2 grame pe decilitru in primele doua saptamani, iar dupa primele doua luni de tratament anemia este corectata.

Pentru refacerea depozitelor de fier de obicei este necesara administrarea in continuare de fier pe o perioada de 4 - 6 luni. Refacerea depozitelor de fier este apreciata prin cresterea feritinei serice.

Pacientii care prezinta sindrom de malabsorbtie sau cei care nu pot tolera preparatele orale pot fi tratati cu preparate injectabile. Preparatele care se admmistreaza injectabil trebuie folosite cu prudenta, din cauza riscului de reactii anafilactice severe. Acestea sunt rare, doar pot fi in unele cazuri letale.
Citeste si:
  • Encefalita cu virus herpetic
  • Otita - simptome
  • Otita medie
  • Frecventa cardiaca
  • Disurie