Angina pectorala stabila - definitie si tratament


Angina pectorala stabila prezinta episoade tranzitorii, izolate de angina, stereotipe, care sunt declansate de efort, frig, stres, dupa mese copioase (situatii care cresc consumul de oxigen).


Este diagnosticata cu ajutorul ECG-ului de repaus si cu ajutorul testului de efort.
In tratamentul anginei stabile obiectivul principal este prevenirea evolutiei spre infarct miocardic sau spre moarte subita.


Tratamentul poate fi farmacologic sau interventional.

Exista mai multe clase de medicamente, cu actiuni diferite:

 


1.    Nitratii – medicamente care dilata coronarele, reduc spasmul coronarian. De asemenea, reduc intoarcerea venoasa, scad presarcina si scad consumul de oxigen miocardic. Se pot administra sub forma de nitroglicerina sublingual, preparate transdermice (patch) sau per os (nitrati cu actiune lunga, cum ar fi isosorbid – mononitratul sau isosorbid – dinitratul). Se poate folosi di nitroglicerin in perfuzie intravenoasa, in angina instabila.


2.    Beta-blocantele – sunt medicamente de prima linie, pentru ca reduc frecventa cardiaca si scad consumul de oxigen miocardic. Se folosesc medicamente cardioselective, cum ar fi metoprolo sau atenolol.


3.    Blocantele canalelor de calciu – sunt vasodilatatoare. Verapamilul si diltiazemul scad frecventa cardiaca si reduc consumul de oxigen, dar sunt si coronarodilatatoare. Dihidropiridinele (nifedipina, amlodipina, nicardipina) fac coronarodilatatie predominant pe vasele normale, realizand un fenomen de “furt coronarian” cu posibila agravare a ischemiei.


4.    Trimetazidina (preductal) – amelioreaza metabolismul celular


5.    Molsidomina – este un medicament venodilatator, prin eliberare de monoxid de azot


6.    Hipolipemiantele (statinele si fibratii) sunt folosite pentru a controla dislipidemia care favorizeaza ateroscleroza.


7.    Antiagregantele plachetare – au rolul de a impiedica formarea trombului plachetar, prevenind instalarea trombozei. Se folosesc: aspirina, ticlopidina, clopidogrel.


In tratamentul medicamentos, se foloseste asocierea de betablocante cu alte clase de antiischemice, plus aspirina, hipolipemiant, daca este cazul.


Tratamentul interventional presupune tehnici de revascularizare prin angioplastie percutana transluminala sau by-pass coronarian, similare celor care sunt aplicate in angina instabila si infarctul miocardic.
Citeste si:
  • Diureza normala
  • Care sunt cauzele pancreatitei acute?
  • Ce este vasopresina (hormonul antidiuretic)?
  • Coagularea intravasculara diseminata
  • Limfom Hodgkin