Angioedem


Angioedemul este consecinta unei reactii de hipersensibilitate de tip 1.

Hipersensibilitatea de tip 1 este consecinta unui raspuns anormal al sistemului imun, care raspunde la anumite antigene numite alergene prin sinteza de imunoglobuline E. Aceste imunoglobuline au capacitatea de a se fixa pe suprafata mastocitelor si bazofilelor la nivelul diferitelor regiuni ale organismului. La un nou contact cu alergenul respectiv, acesta se va fixa pe imunoglobulinele E aflate pe suprafata acestor celule. Consecinta este degranularea acestor celule cu eliberarea numerosilor mediatori pe care acesta le contin. Principalii mediatori responsabili de manifestarile clinice sunt histamina si serotonina care determina vasodilatatie, cresterea permeabilitatii capilare, etc. Fenomenele apar rapid si dureaza cateva ore dupa care dispar treptat.

Angioedemul se prezinta la nivelul extremitatii cefalice ca tumefactii difuze ale tesuturilor periorale, buze, pleoape, obraji si care apar rapid dupa contactul cu alergenul. Angioedemul are o dispozitia in general simetrica. Pericolul apare atunci cand angioedemul apare brusc si cuprinde limba si / sau mucoasa laringiana care poate determina tulburari acute de respiratie.

Angioedemul reprezinta o urgenta medicala si poate necesita intubare traheala, medicatie specifica: adrenalina care se poate administra subcutanat sau in limba, corticoizi, antihistaminice.
Citeste si:
  • Dezvoltarea neuropsihica normala in primul an de viata
  • Leucoplazie
  • Ce sunt capilarele?
  • Fenilcetonuria
  • Glicozuria