Arterita temporala


Arterita temporala mai este cunoscuta sub numele de arterita cu celule gigante sau boala Horton.
Arterita temporala este o boala care face parte din grupul vasculitelor. Vasculitele sunt afectiuni inflamatoare ale peretelui vascular. Inflamatia poate afecta orice tip de vas - artera, capilar, vena - indiferent de calibru. Vasculitele pot afecta 1 sau mai multe organe. Manifestarile clinice sunt consecinta procesului inflamator cronic si depind de organul afectat. Vasculitele pot apare in cursul altor boli (vasculite secundare) sau pot fi primare.

Arterita temporala este o vasculita care afecteaza in special arterele mari si medii. Arteriolele sunt afectate mai putin. Arterita temporala apare mai ales la persoanele in varsta. Incidenta maxima se situeaza in jurul varstei de 60 de ani. In afectate mai ales arterele carotide externe si in mod special artera temporala superficiale. Aorta poate fi afectata.

La examenul histopatologic se constata prezenta unui proces inflamator cu limfocite, plasmocite, macrofage, la nivelul peretilor arteriali. Afectarea poate fi segmentara, o zona de tesut normal intre zonele afectate. Membrana elastica interna este fragmentata. Procesul patologic determina ingustarea lumenului arterial cu aparitia ischemiei.

Pentru ca sunt afectate mai ales arterele carotide externe se constata scaderea fluxului sanguin la nivelul craniului. Cele mai frecvente manifestari clinice sunt reprezentate de cefalee, scaderea acuitatii vizuale (prin afectarea arterei oftalmice). De asemenea la nivelul globului ocular poate aparea diplopie din cauza ischemiei muschilor extraoculari sau cecitate brusc instalata din cauza nevritei optice.
Sunt prezente semne de afectare generala: astenie, inapetenta, scadere ponderala, subfebra.

Investigatiile uzuale de laborator arata prezenta unui sindrom inflamator nespecific, cu cresterea vitezei de sedimentare a hematiilor, cresterea fibrinogenului, anemie hipocroma prin scaderea utilizarii fierului in cadrul procesului inflamator cronic, cresterea transaminazelor hepatice, complexe imune in exces, hipergamaglobulinemie.

Diagnosticul este sugerat de prezenta unor modificari macroscopice la nivelul arterei temporale - formatiuni nodulare. Artera temporala superficiala prezinta puls scazut.
Arteriografia - este o metoda radiologica care foloseste substanta de contrast pentru a pune in evidenta modificarile lumenului arterial. Se observa stenozele, dilatatiile la nivelul carotidei externe sau ale ramurilor acesteia. Arteriografia se foloseste pentru a identifica locurile din care se poate practica biopsie.
Examenul histopatologic este cel mai concludent pentru diagnostic.

Tratament - se face cu medicamente cortizonice, cel mai folosit fiind prednisonul. Administrarea este de lunga durata, cu doze mai crescute la inceput si cu scaderea treptata a acestora. Se poate administra o doza de intretinere pe o perioada mai lunga de timp - 2 ani
Citeste si:
  • ALT (alanil-aminotransferaza)
  • Episodul afectiv mixt
  • Sinus etmoidal - anatomie
  • Boala Behcet
  • Cornaj