Artrita reactiva


Descriere

Artrita reactiva mai este cunoscuta sub numele de sindrom Reiter. Poarta numele de artrita reactiva pentru ca se considera ca este o afectare inflamatorie consecutiva unei infectii bacteriene la nivel intestinal sau urogenital. A fost reusita identificarea la nivel articular a unor structuri bacteriene de Sallmonela, Yersinia, Chlamydia, insa nu a fost reusita identificarea prin culturi din lichidul articular a acestor bacterii.

Artritele reactive sunt seronegative - adica prezinta factor reumatoid negativ in ser. Afecteaza articulatia sacroiliaca si uneori pot evolua spre o spondilita anchilozanta. Este mai frecventa la persoanele care au HLA B27 prezent.

Au fost studiati mai multi agenti infectiosi care pot determina artrita reactiva:

- bacterii cu poarta de intrare intestinala: Shigella, Salmonella typhi, Yersinia enterocolitica, Campylobacter jejuni

- bacterii cu poarta de intrare urogenitala - Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum

Majoritatea agentilor bacteriene studiati sunt gramnegativi, au o capsula externa care determina rezistenta la fagocitoza, prezinta persistenta in organism si pot disemina la distanta antigenele microbiene.

Simptome si semne

Manifestarile clinice apar la cateva saptamani dupa o infectie intestinala sau urogenitala. Boala poate debuta cu aparitia unor manifestari generale cum ar fi: febra, inapetenta, scadere ponderala.

Manifestari articulare - la debut artrita este unica sau oligoartrita asimetrica. Cele mai frecvente articulatii afectate sunt: genunchii, gleznele, degete de la picior, pumnul. Articulatia afectata este rosie, calda si dureroasa si trebuie diferentiata de artritele infectioase sau cele induse de micro cristale. Poate fi prezent fenomenul de entesita, care reprezinta formarea unor spiculi ososi la nivelul tendoanelor sau insertiilor musculare pe os. Afectarea falangelor maini si degetelor de la picior determina aparitia unor degete in carnat - fenomen cunoscut sub denumirea de dactilita, caracteristic artritei reactive.

Manifestari extraarticulare:

- uretrita - poate fi prima manifestare a bolii. Se manifesta prin in greutate la mictiune, aparitia unei secretii uretrale mucoase sau mucopurulente. De cele mai multe ori manifestarile clinice sunt absente la femei.

- diareea - semnifica infectie intestinala care apare inaintea artritei reactive

- pot aparea leziuni mucoase care constau in ulceratii bucale nedureroase sau ulceratii ale glandului

- conjunctivita - este de cele mai multe ori bilaterala si se insoteste in cazuri rare de uveita anterioara (iridociclita)

- leziunile cutanate - sunt leziuni hiperkeratozice care apar mai frecvente palme, plante si periunghial - sunt cunoscute sub denumirea de keratodermia palmoplantara sau keratodermia blenoragica. Leziunile cutanate pot fi asemanatoare psoriazisului.

- manifestarile cardiovasculare - sunt similare celor din spondilita anchilozanta: insuficienta aortica, tulburari de conducere, valvulopatii

- manifestarile renale - sunt consecinta depunerii de amiloid

- manifestarile neurologice - sunt rare: neuropatie periferica, meningita, encefalita, hemiplegie

Asocierea artritei cu uretrita si conjunctivita este cunoscuta sub numele de sindrom Reiter.

Probe de laborator

Artrita reactiva se insoteste de un sindrom inflamator, cu cresterea vitezei de sedimentare a hematiilor, cresterea fibrinogenului plasmatic, cresterea proteinei C reactive.

Examinarea lichidului sinovial arata un numar crescut de leucocite, mai ales polimorfonucleare si macrofage si valori crescute ale complementului - manifestari compatibile cu o reactie inflamatorie nespecifica.

HLA B27 este intalnit la aproximativ 60 - 80 % dintre bolnavi.

Examinarea radiologica a articulatiei afectate arata tumefactia partilor moi, pensarile de spatii articulare, inflamatia periostala, prezenta spiculilor ososi (fenomenele de entesita). Se poate observa si modificarea inflamatorie care apare la nivelul articulatiei sacroiliace. Initial afectarea sacroiliaca este unilaterala. La nivelul coloanei vertebrale se remarca prezenta unor productii osoase paravertebrale, asimetrice care afecteaza de cele mai multe ori ultimele 3 vertebre toracale si primele 3 vertebre lombare.

Identificarea germenilor responsabili se poate face prin coprocultura sau sau din secretia uretrala.

Diagnosticul pozitiv este sustinut de asocierea celor trei manifestari clinice: conjunctivita, uretrita, artrita. Diagnosticul diferential se face cu artrita psoriazica, poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, artrita gonococica.

Tratament

Cele mai folosite medicamente sunt antiinflamatoarele nesteroidiene. Sunt preferate: indometacin, naproxen, diclofenac, Piroxicam. Nu se folosesc medicamente cortizonice in administrare generala ci doar in administrare locala, in monoartrite, in entesite. Se pot folosi medicamente imunosupresoare in formele severe si prelungite de boala cu artrite cronice distructive: methotrexat, azatioprina. Pentru tratamentul infectiei cu Chlamydia se foloseste doxiciclina. Sulfasalazina este un medicament cu eficienta pentru artritele determinate de germeni cu poarta de intrare intestinala.

Artrita psoriazica poate evolua spre spondilita anchilozanta. Exista posibilitatea recidivelor dupa vindecare, mai ales in conditiile reinfectiei.
Citeste si:
  • Mingazzini, proba
  • Splina
  • Biliverdina
  • Ce este fibrilatia ventriculara?
  • Anemie feripriva