Lombalgie acuta - aspecte clinice


Lombalgia acuta are de obicei un debut brutal cauzat de un efort de intensitate variabila mai frecvent la miscarea de rotatie sau in conditiile expunerii la frig si umezeala.

Durerea este deosebit de intensa si se accentueaza cu fiecare miscare sau la efort, tuse si stranut. Consecinta durerii: blocarea bolnavului in flexie si imobilizarea lui la pat.

Examenul obiectiv evidentiaza o pozitie vicioasa cu caracter antalgic in scolioza si usoara flexie, cifozand coloana dorsala.

Palparea evidentiaza contractura reflexa  amusculaturii paravertebrale (uneori evidentiaza si la inspectie).

Criza de lumbago dureaza in general 5-15 zile si poate recidiva la intervale variabile (saptamani sau ani)-se poate transforma intr-o lombalgie cronica.

Etiopatogenie: cauza cea mai frecventa este entorsa discoligamentara cu distensia sau ruptura inelului fibros al discului - migrarea si blocarea unui fragment de nucleu pulpos in spatiul subligamentar.

Tratament


Este in primul rand igienic (repaus la pat in criza); se recomanda odihna pe pat tare, in pozitii ce evita lordoza lombara (decubit lateral in pozitie fetala) ameliorand contractura musculara si favorizand reducerea entorselor; masajul decontracturant si manipularile vertebrale extensive pot fi folosite; electroterapia nu este foarte utila in criza, dar se folosesc curentii diadinamici; medicatia: in scop analgetic, reducerii contracturii musculare, antiinflamator; se folosesc AINS, indometacin, fenilbutazona, diclofenac (intrarectal, local); kinetoterapia este contraindicata in faza acuta.
Citeste si:
  • Enterovirus - manifestari clinice ale infectiei
  • Infectia congenitala cu virusul citomegalic (CMV)
  • Pericoronarita
  • Hipertrofie ventriculara
  • Ulceratie