Atrezie coanala - diagnostic si tratament


Atrezia coanala reprezinta o imperforatie coanala congenitala, care de obicei este unilaterala si care deseori este depistata intamplator dupa multi ani de viata.

Atunci cand este bilaterala, este diagnosticata imediat la nastere, intrucat determina asfixia nou-nascutului.

Obstructia poate fi osoasa sau membranoasa si se intalneste mai des la sexul feminin. Afectiunea poate sa se instaleze si in urma unui traumatism.


Atunci cand este unilaterala, simptomatologia este reprezentata de o secretie cronica purulenta, unilaterala, imposibil de eliminat prin musajul nazal, respiratia nazala prin respectiva fosa absenta, lipsa stranutului, anosmie unilaterala. Atunci cand avem o imperforatie coanala bilaterala, iar sugarul s-a adaptat la respiratia orala simptomele descrise mai sus se intalnesc la ambele fose nazale.


    Diagnosticul se pune pe baza rinoscopiei anterioare si posterioare, proba stiletelor, endoscopia nasului cu optici maritoare si radiografia cu substanta de contrast introdusa in nas, bolnavul fiind in pozitie decliva dorsala.


    Tratamentul este chirurgical si consta in excizia peretelui obstruant de la nivelul coanei sau a coanelor. Aceasta se face de maxima urgenta la nou-nascut, instrumentul utilizat fiind un trocar sau cu ajutorul Laserului. Daca sugarul s-a acomodat cu respiratia orala, se recomanda efectuarea interventiei chirurgicale dupa varsta de 1 an.
Citeste si:
  • Poliglobulie
  • Nodul atrioventricular
  • Vaccin antihepatita B
  • Hormon de crestere (STH, somatotrop)
  • Ocluzia intestinala