Balanopostita


Balanopostita reprezinta inflamatia glandului penian si a preputului.

Etiologie


Inflamatia se produce cel mai frecvent ca urmare a infectiei bacteriene (Borrelia vincentii, streptococi) ori fungice (Candida albicans) a smegmei retentionate.

Este de obicei asociata cu orificiu preputial ingust, care nu permite decalotarea.

Alte cauze sunt alergiile la detergentii cu care se spala lenjeria, la cremele contraceptive, la latexul din prezervative. O forma speciala de balanita (xerotica obliteranta) se intalneste ocazional dupa chirurgia hipospadiasului.


Ca factorii de risc sunt citati: igiena inadecvata; trumatismele minore, repetate ale glandului si preputului; prezenta preputului; diabetul zaharat; partenerul sexual afectat de candidoza vaginala (factor valabil pentru persoanele sexual active).

Simptome

 


Pacientul relateaza prezenta durerii spontane la nivelul partii distale a penisului. Durerea se poate exacerba la urinare, la atingerea glandului sau apreputului, care suntedematiate sieritematoase.

 

La nivelul orificiului preputial se poate constata o secretie purulenta.Ganglionii limfatici inghinali sunt tumefiati sidurerosi la palpare.
In formele severe pot apare ulceratii ale glandului.

 

Balanopostita nu asociaza (decat in formele complicate) fenomene generale ca febra saufrisoanele.

Forme clinice

 

 • Balanopostita comuna
 • Balanita xerotica obliteranta. Se manifesta la nivelul meatului uretral la unii pacienti operati pentru hipospadias. Se considera a fi rezultatul iritatiei cronice cu producerea hiperkeratozei circulare in jurul meatului. Pacientii relateaza prurit si mictiuni dificile cu ingustarea jetului urinar. Obiectiv meatul este stenozat, iar uneori este prezenta secretia uretrala.
 • Balanopostita gangrenoasa. Este cauzata de germeni anaerobi (fusospirochete). La inceput apare o ulceratie la nivelul santului coronar. Ulceratia se extinde producand o secretie profuza, putrida. Glandul se edematiaza masiv. Pot apare fenomene de gangrena atat la nivelul glandului cat si la nivelul corpului penisului.

Diagnostic

 


Diagnostic clinic. Se bazeaza pe anamneza si pe semnele si simptomele bolii.

 


Diagnostic etiologic. Se va realiza prin examinarea bacteriologica a secretiei. Este obligator la bolnavii cu simptome generale (febra, frison), acestea putand fi expresia unei infectii urinare asociate. Este de asemenea obligatoriu la cei cu suspiciune de boli sexuale transmisibile (de exemplu candidoza).

 


Balanita xerotica se diagnosticheaza pe baza de antecedente (operatia) si semne clinice.

 


Balanita gangrenoasa se diagnosticheaza pe baza semnelor clinice si a bacteriologiei (spirochete si bacili fusiformi in secretie). Se va exclude infectia cu Treponema pallidum. Este important a se mentiona ca firele de par rasucite la nivelul santului coronar pot produce balanopostita gangrenoasa.

Complicatii

 

 

 • Extindera inflamatiei cu interesarea penisului in intregime.
 • Infectie a tractului urinar.
 • Sepsis.
 • Constituirea in timp a unei fimoze cicatriceale.
 • Balanita xerotica poate constitui cauza de obstructie urinara joasa, cu toate consecintele acesteia (inclusiv refluxul vezicoureteral).

Tratament

 


Medicamentos. Formele usoare, fara secretie, vor fi tratate prin bai antiseptice locale (betadina ori ceai de musetel) de 3 - 4 ori pe zi. Se vor prescrie antiinflamatorii, eventual si antialgice. La cei cu edem important se vor recomanda unguente steroidice local, iar la cei cu secretie purulenta si cu fenomene generale (foarte posibil infectie urinara) se vor administra antibiotice. De obicei dupa o saptamana de terapie corecta se produce vindecarea.

Chirurgical. Circumcizia este tratamentul de electie la pacientii care au avut 2 pusee de balanopostita. Daca orificiul preputial este foarte stramt atunci se va practica circumcizia la 3 - 4 luni de la primul puseu inflamator. De asemenea se vor circumciza pacientii cu fimoza cicatriceala.

Pacientii cu balanita xerotica pot beneficia de terapia cu steroizi oriunguente locale cu testosteron. Majoritatea lor necesita insa excizia zonei afectate si reconstructia meatului.

Forma gangrenoasa de balanopostita beneficiaza de aplicarea de comprese imbibate cu apa oxigenata. Tratamentul antibiotic cu penicilina este obligatoriu si da rezultate bune. In stadiul acut poate fi necesara incizia dorsala a preputului. Circumcizia se va practica la rece dupa retragerea edemului.

Profilaxie

 

Balanopostita poate fi evitata prin igiena riguroasa a regiunii genitale: spalare zilnica (apa si sapun), in special dupa contact sexual. Se va curata inclusiv sub preput. Evitarea alergenelor. Copiii si barbatii circumcizati au incidenta scazuta a inflamatiei glandului.

Prognostic

 

Corect tratata afectiunea se vindeca fara sechele. In absenta terapiei sau terapia incorecta ori insuficienta poate duce la complicatii (infectii urinare, stenoze de meat) care in cele din urma pot leza aparatul urinar superior.

 
Citeste si:
 • Electroforeza proteinelor serice
 • Parotidita epidemica (oreionul) - diagnostic
 • Ce este mediastinul?
 • Suflu tubar
 • Keratoza actinica