Boala Behcet


Boala Behcet este o afectiune reumatologica de etiologie necunoscuta. Se caracterizeaza prin aparitia unor ulceratii recurente orale si genitale si uveita. De asemenea, pot fi afectate mai multe organe inclusiv sistemul nervos central, articulatiile, vasele.
Afectiunea este mai frecventa in Asia si afecteaza mai ales sexul masculin.

Etiologie

Nu se cunoaste cu exactitate cauza. Se presupune ca sunt implicate mecanisme autoimune. Au fost constatate cresteri ale valorilor imunoglobulinelor serice, prezenta unor anticorpi fata de celulele mucoaselor. De asemenea unele studii afirma ca exista limfocite citotoxice fata de celule mucoase. Trasatura caracteristica a bolii Behcet este vasculita vaselor mici - adica afectarea inflamatorie a peretilor vaselor. Infiltratul inflamator este initial cu leucocite mononucleare iar ulterior se gasesc si polimorfonucleare.

Manifestari clinice

Aproape toti bolnavii prezinta ulceratii la nivelul mucoasei orale - stomatita aftoasa. Leziunile debuteaza sub forma unor pete rosii care se transforma in ulceratii multiple cu diametru de maxim 1 cm, grupate si care prezinta o baza galbena si un halou rosiatic.
Ulceratiile sunt dureroase si sunt dispuse mai ales de mucoasa jugala, pe limba sau pe buze. Apar mai rar pe palatul dur sau faringe. Leziunile se vindeca fara cicatrice si reprezinta de obicei prima manifestare a bolii.

Ulceratiile genitale sunt prezente la majoritatea bolnavilor, sunt dureroase si pot lasa cicatrici dupa vindecare - la barbat. La femeie ulceratiile vulvare sunt de asemenea dureroase, in schimb cele vaginale nu sunt dureroase. Recurenta ulceratiilor genitale este mai rara decat a celor orale.
La aproximativ doua treimi dintre bolnavi apare uveita anterioara sau posterioara. Uveita posterioara este mai severa si poate cauza pierderea vederii. Alte manifestari mai rare la nivel ocular sunt: conjunctivita, episclerita, nevrita optica.
Aproximativ jumatate dintre pacienti prezinta afectare sinoviala. Afectarea sinovialei este asimetrica si prezinta recurente, afecteaza mai ales articulatiile membrelor inferioare - genunchiul si glezna. Nu se formeaza panus articular si nu este prezenta distrugere articulara. Numarul de leucocite din lichidul sinovial este moderat.
Afectarea sistemului nervos central este uneori severa. Boala Behcet poate determina hemiplegie, paralizia oculara, afectarea comportamentului, ataxie. Numarul de leucocite la nivelul lichidului cefalorahidian este crescut. Gamaglobulinele sunt in valori normale spre deosebire de scleroza in placi in care valoarea acestora este crescuta. Afectarea neurologica din boala Behcet raspunde la greu la tratament. Afectarea neurologica apare la aproximativ 10 % dintre pacienti.
Vasculita - reprezinta afectarea inflamatorie a vaselor. Procesul inflamator poate fi constatat atat la nivelul arterelor si la nivelul venelor.
La nivelul arterelor inflamatia poate cauza formarea de anevrisme, mai ales la nivelul aortei abdominale, la artera carotida sau femurala.
La nivelul venelor procesul inflamator cauzeaza aparitia de trombi. Acestia determina tromboflebite superficiale sau profunde. Afectarea vaselor retiniene poate cauza pierderea vederii. De asemenea, tromboza de vena cava este o afectiune severa.

Afectare tegumentara din boala Behcet este consecinta vasculitei. La nivel cutanat se pot constata noduli, papule, pustule. Aceste leziuni se pot uneori ulcera. In boala Behcet se constata o reactivitate tegumentare exagerata, care se manifesta prin aparitia unui eritem alergic la locul unei simple intepaturi a pielii.

Leziunile la nivelul tubului digestiv sunt relativ frecvente si sunt localizate mai ales la nivelul colonului si cecului. Complicatiile grave sunt reprezentate de hemoragie sau perforatie. In general determina manifestari clinice relativ usoare cum ar fi dureri abdominale difuze sau episode diareice.

Diagnostic

Nu exista investigatii de laborator specifice pentru boala Behcet. Diagnosticul se face pe baza manifestarilor clinice. Este necesar sa se demonstreze prezenta ulceratiilor orale recurente plus cel putin doua din urmatoarele criterii:
- afectare genitala - afte recurente
- afectare oculara - uveita anterioara si posterioara, vasculita retiniana
- afectare tegumentara - leziuni asemanatoare eritemului nodos, maculopapule
- hipersensibilitate tegumentara - se mai numeste si patergie - este o proba de diagnostic clinic care utilizeaza intepatura tegumentului antebratului cu un ac, dupa care se constata la 24 - 48 ore aparitia unui eritem cu diametru de cel putin 2 millimetri

Tratament

Nu se cunoaste o terapie eficienta pana in prezent. Corticoterapia generala cu doze mari este eficienta mai ales asupra semnelor tegumentare si articulare, dar este mai putin eficienta pe ulceratiile orale, genitale si oculare. Dapsona si colchicina au efecte mai ales pe leziunile mucoaselor. Afectarea oculara si cea nervoasa raspund la terapie imunosupresoare. Cele mai folosite medicamente imunosupresoare sunt azatioprina, ciclofosfamida si ciclosporina. Afectarea vasculara necesita administrarea de antiagregante si anticoagulante.
Citeste si:
  • Timus - definitie
  • Tipuri de mers patologic - mersul stepat
  • Colon
  • Retractie gingivala
  • Edem venos