Boala ghearelor de pisica


Boala ghearelor de pisica mai este cunoscuta sub numele de limforeticuloza benigna de inoculare. Este o boala infectioasa cauzata de Bartonella hensalae, un bacil gram negativ, care este inrudit atat cu Rickettsiile si cu Brucellele. Acesta se transmite de la pisica (cele mai multe cazuri) dar si de la alte specii de animale (caini, maimuta) prin zgariere sau prin muscatura.
Bartonella hanselae determina afectare ganglionara la nivelul portii de intrare, febra.

Incubatia are o durata de cateva saptamani - cu extreme la cateva zile pana la 8 saptamani. Debutul se face prin aparitia unei leziuni cutanate la locul de inoculare - sub forma unei papule pruriginoase, de culoare rosie, care va deveni in cateva zile vezicula, apoi pustula. Dupa alte cateva zile pustula se transforma in crusta care se vindeca fara cicatrice.
Dupa aparitia leziunii initiale, de inoculare, la cateva zile se constata aparitia unei tumefactii ganglionare la nivelul ganglionilor care dreneaza teritoriul unde se afla poarta de intrare.
Ganglionii sunt moderat durerosi, nu sunt aderenti de planurile superficiale sau profunde si pot avea dimensiuni importante. De asemenea, se pot ulcera si pot elimina puroi de culoare galbena. Examinarea lichidului de ulceratie nu pune in evidenta bacterii.
Pot fi prezente si simptome sau semne de afectare sistemica - febra, frisoane, cefalee, dureri musculare, scaderea apetitului, greata, varsaturi, dureri abdominale, astenie. Uneori pot fi prezente eruptii cutanate de tip eritematos, conjunctivita, tumefactie parotidiana.

Simptomele sistemice cedeaza in cateva saptamani. Tumefactia ganglionara poate persista mai mult timp - chiar si cativa ani. Evolutia este spre vindecare lenta. Pot exista complicatii rare: pneumonie, purpura, meningoencefalita. Formele mai grave au loc la pacientii cu imunodepresie (infectie HIV) si se pot manifesta ca septicemie, meningoencefalita.

Diagnosticul se poate pune pe detectarea anticorpilor specifici, cu ajutorul frotiurilor din secretia purulenta. De asemenea laboratorul poate confirma prin evidentierea PCR din secretie. Culturile se pot efectua dar necesita un timp indelungat de incubatie - aproximativ o luna. Frecvent se poate recurge la intradermoreactie, care consta in administrarea pacientului a unui preparat antigenic.

Tratamentul se face de electie cu doxiciclina, timp de aproximativ 2 - 3 saptamani. Durata tratamentului se poate prelungi in cazul formelor severe. Alternative sunt: eritromicina, macrolide, cloramfenicol.
Citeste si:
  • Paniculita nodulara febrila (boala Weber Christian)
  • Numarul de eritrocite
  • Aglutinogen
  • Preinfarct
  • Coprocultura