Bruceloza


Bruceloza este o boala infectioasa transmisa de la animale, cauzata de diferite specii de Brucella. Evolutia este variabila, de la forme acute pana la forme cronice sau subacute.

Bruceloza mai este cunoscuta sub numele de febra ondulanta sau febra de Malta. Boala este considerata eradicata in Romania.

Brucella cuprinde 6 specii (melitensis, abortus, suis, ovis, cannis, neotomae). Acestia sunt cocobacili de dimensiuni mici, aerobi, gramnegativi. Brucella se poate transmite de la capre, oi, vite, porci, caini.

Acesti germeni sunt foarte rezistenti in natura. Pot rezista aproximativ 10 saptamani in sol, o luna in laptele nefiert, 6 luni in branza de capra tinuta la frigider.

Fiziopatologie

Brucella este o bacterie care se dezvolta intracelular si care rezista fagocitozei. Poarta de intrare este de obicei digestiva, cutanata sau respiratorie. Din cauza faptului ca nu poate fi fagocitata de catre celulele sistemului imun, bacteria persista la nivelul splinei, ficatului, ganglionilor limfatici, maduvei. La aceste niveluri pot aparea granuloame cu evolutie spre necroza sau supuratie. Pot aparea diseminari in oase si articulatii.

Epidemiologie

Boala a fost raportata practic in toate tarile lumii, in multe fiind considerata eradicata. Cele mai multe cazuri s-au inregistrat la persoane care au venit in contact direct cu animale (veterinari, personal din abatoare). Nu exista cazuri de transmitere interumana.

Manifestari clinice

Manifestarile clinice pot fi variate, in functie de ce organ este afectat. Manifestarile pot fi acute, subacute sau cronice.

Bruceloza acuta apare mai ales la tineri, debuteaza cu febra, stare generala alterata, cefalee, astenie, dureri articulare si musculare, inapetenta, scaderea ponderala. Se pot observa tulburari de ciclu, amenoree, avort. La examenul clinic se observa splenomegalie, hepatomegalie, adenopatie, eruptie cu caracter nespecific. Evolutia brucelozei acute este de maxim doua luni.

Bruceloza subacuta se caracterizeaza printr-o evolutie intre cateva luni si un an, cu un tablou clinic nespecific, febra de cauza neprecizata si manifestarile prezente in bruceloza acuta, de o intensitate mai redusa. De asemenea, pot aparea manifestari ocul are sau orhiepididimite la tineri.

Bruceloza cronica se caracterizeaza printr-o evolutie peste un an si apare mai ales la persoanele adulte. Febra este redusa, apar dureri articulare de tip reumatic, stari depresive, astenie, transpiratie.

Complicatii

Bruceloza poate determina hepatita cronica de tip granulomatos, artrite cu evolutie cronica, spondilita, afectare hematologica (anemie, leucopenie), afectare neurologica (rare cazuri de meningoencefalita sau sindrom Guillain-Barre), tulburari oculare (uveita, nevrita optica, edem papilar). De asemenea, poate exista endocardita determinata de bruceloza care afecteaza mai ales valva aortica. Orhiepididimitele ele sunt relativ frecvente, dar sunt reversibile sub tratament.

Tratament

Tratamentul trebuie efectuat intr-o clinica de boli infectioase. Brucella este sensibila la doxiciclina, rifampicina, cotrimoxazol.
Citeste si:
  • Ce este limfa?
  • Ulcer duodenal
  • Parafimoza - urgenta chirurgicala
  • Granulom simplu conjunctiv
  • Testul la D - xiloza