Bursita


Bursele de la nivelul articulatiilor sunt pungi pline cu lichid care sunt plasate intre tendoane, muschi, ligamente si oase. Ele au rol in reducerea frecarii dintre structurile anatomice in timpul miscarilor.

Inflamatia burselor determina bursita.

Simptomatologia clinica a bursitei este dominata de durere care este spontana sau produsa de miscare. Durerea in bursita este mai intensa noaptea si creeaza probleme de diagnostic diferential cu suferinte articulare vecine.

Bursitele se pot trata local cu o infiltratie cu lidocaina si cortizonice si beneficieaza mult mai putin de tratament general cu antiinflamatoare nesteroidiene.

Cele mai frecvente si importante localizari sunt la nivelul membrelor.

Inflamatia bursei ischiadice determina durere in regiunea ischiatica.

La nivelul genunchiului exista mai multe burse. Bursa care este localizata prepatelar se inflameaza mai ales dupa o pozitie prelungita si repetata in genunchi. Si celalalte burse ale genunchiului pot fi inflamate.

La nivelul bursei poplitee se poate produce chistul Baker, a carui ruptura permite difuziunea lichidului intre planuriile musculare ale gambei si care determina un aspect clinic asemanator tromboflebitele profunde.

Bursitele de la picior sunt localizate mai ales in contact cu tendonului achilian, la locurile de frictiune si presiune. Bursitele de la nivelul piciorului determina durere la mers.

Bursitele membrului superior sunt localizate la nivelul deltoidului.
Citeste si:
  • Operatiile cu lambou
  • Modificarile proteinelor plasmatice in bolile ficatului
  • Ce este ginecomastia?
  • Meningoencefalita pneumococica
  • Hepatita acuta B