Cancer de ficat


Exista mai multe tipuri de cancer care afecteaza ficatul.

Tumorile maligne ale ficatului pot fi:
cancerele primitive: carcinom hepatocelular (hepatom), colangiocarcinom, angiosarcom
 cancere metastatice
 

Carcinomul hepatocelular


Carcinomul hepatocelular sau hepatomul este mai frecvent intalnit pe continentul asiatic. Se intalneste mai ales la barbati.
Apare in asociere cu virusul hepatitei B, pentru care exista dovezi clinice semnificative. Au fost incriminati si o serie de alti factori: virusul hepatitei C, alcoolului, ciroza (indiferent de cauza), consumul de contraceptive orale sau steroizii androgeni, intoxicatia cu arsenic. De asemenea, hemocromatoza este o afectiune care predispune la aparitia carcinomului hepatic.
Consumul de aflatoxine, substante continute de o ciuperca folosita in dieta unor comunitati din Africa si Asia, favorizeaza aparitia cancerului. De asemenea, dieta cu continut redus in proteine reprezinta un factor favorizant.

Carcinomul hepatocelular este cel mai intalnit tip de cancer hepatic primitiv. De obicei tumora este unica sau, mai rar, se pot intalni mai multe. Exista si o forma difuza, descrisa in literatura.

Consistenta tumorilor este de regula redusa si au tendinta de a invada frecvent ramurile portei precum si ramurile venelor suprahepatice.

Exista o forma de carcinom hepatocelular care apare pe ciroza, care are un prognostic mai prost si are recidive mai frecvente si o forma de carcinom hepatocelular care apare pe ficat sanatos la care prognosticul este mai favorabil.

Cele mai frecvente simptome sunt scaderea in greutate, astenia, durerea abdominala difuza si persistenta. Durerea poate fi intensa si are caracter acut in cazul in care se produce o ruptura cu hemoragie secundara. Pacientul prezinta marire de volum a ficatului - hepatomegalie. Tumorile mari determina compresia pe caile biliare cu aparitia icterului.
La pacientii cu ciroza, agravarea brusca a simptomatologiei arata de obicei aparitia unui cancer hepatic.

Alfa fetoproteina, desi nu are specificitate absoluta, este un test de mare valoare diagnostica. Alfa fetoproteina este folosita pentru depistarea precoce a nodulilor cancerosi si la bolnavul cirotic si pentru a urmari riscul de aparitie al recidivelor neoplazice dupa interventia chirurgicala.
Alte modificari care apar in cancerul hepatic: fosfataza alcalina si 5 - nucleotidaza crescute.

Diagnosticul se bazeaza pe: ecografie, tomografie computerizata si rezonanta magnetica nucleara.
Tomografia cu substanta de contrast poate depista leziuni de mici, sub 3 centimetri. Diagnosticul este complet atunci cand se asociaza si o punctie biopsie.

Supravietuirea globala a pacientilor cu cancer hepatic depinde de o serie de factori, cel mai important fiind caracteristicile anatomopatologice ale tumorii. De asemenea, depistarea precoce poate ameliora semnificativ prognosticul.
In general, carcinomul hepatocelular are un prognostic rezervat.

Exista mai multe tipuri de tratament:
rezectie chirurgicala hepatica - este metoda de electie mai ales la pacientii la care tumora a aparut pe un ficat anterior sanatos. Se folosesc rezectii anatomice, cu limita de siguranta oncologica de peste 1 cm. Supravietuirea la 5 ani este de aproximativ 40 %.
transplantul hepatic - nu se indica pentru tumorile nerezecabile, deoarece exista o rata mare de recidiva.
chimioterapia locala - reprezinta administrarea de citostatice la nivel hepatic, metoda care este insotita de complicatii: tromboza venei porte, abcese hepatice, insuficienta hepatica
tratamentul cu citostatice pe cale generala si radioterapia nu sunt foarte eficiente
alcoolizare percutanata sub ghidaj ecografic are rezultate bune pentru tumorile de dimensiuni mici. Se foloseste alcool absolut care este introdus in tumora cu ajutorul ghidajului ecografic. Alcoolul distruge celulele canceroase.
 

Colangiocarcinomul


Este cancerul hepatic cu prognosticul cel mai nefavorabil. Recidivele sunt rapide, durata de supravietuire este de obicei mai mica de 6 luni.

Reprezinta o tumora cu punct de plecare caile biliare. Multe dintre tumori evolueaza cu obstructie biliara si invadeaza vasele ficatului (vena porta, artera hepatica), fapt care duce la inoperabilitatea tumorii.

Tratamentul de electie este chirurgical. Atunci cand nu se poate indeparta tumora complet, se poate intervenim chirurgical cu instalarea unui stent care amelioreaza icterul.
Transplantul hepatic nu ofera rezultate favorabile.
Administrarea de citostatice pe cale arterei hepatice ofera unele rezultate, cu supravietuire medie de aproximativ un an.
 

Angiosarcomul


Angiosarcomul este o tumora primitiva a ficatului, care evolueaza rapid cu icter si coma.
 

Tumorile metastatice


Reprezinta tipul cel mai comun de tumori maligne intalnite la nivelul ficatului. Pana la jumatate dintre pacientii care decedeaza prin cancer au metastaze hepatice.
Metastazele hepatice in diferite tumori se produc cel mai frecvent pe calea venei porte, dar si pe cale limfatica, arteriala sau chiar prin extindere directa.

Metastazele pot sa apara in acelasi timp sau dupa rezectia tumorii primare.

Metastazele hepatice pot fi:
metastaze hepatice cu evolutie lenta: mai ales metastazele din tumorile endocrine - in aceste cazuri transplantul hepatic este indicat si este o metoda curativa
metastaze cu o evolutie relativ lenta: metastaze de cancer de colon si rect, a caror evolutia naturala se poate intinde pe o perioada de pana la 2 ani. Aceasta perioada poate fi prelungita prin rezectie, alcoolizare, chimioterapie locala sau sistemica.
metastaze cu evolutie rapida: sunt toate celelalte metastaze cu localizare hepatica: cancerele digestive (cu exceptia celor de colon si rect), cancer de san, cancer pulmonar. Prognosticul este rezervat, supravietuirea nu depaseste de obicei un an de zile.

Cele mai frecvente simptome sunt: durere, icter, lipsa poftei de mancare, scadere in greutate si aparitia a ascitei.

Singurul tratament care poate mari semnificativ supravietuirea pacientului este rezectia chirurgicala.
Interventia chirurgicala este indicata in:
o stare generala acceptabila a pacientului
topografia leziunilor care sa permita o rezectie partiala a ficatului
absenta altor metastaze sistemice sau intrabdominale.

Cele mai bune rezultate sunt obtinute in metastazele de cancer de colon si rect si de tumori endocrine, cu supravietuire semnificativ mai buna decat in lipsa tratamentului.

Transplantul de ficat este o metoda care se utilizeaza in prezent cu rezultate bune mai ales in tratamentul metastazelor de tumori endocrine.
Citeste si:
  • Ce este socul anafilactic?
  • Pleurodinia
  • Colita ulcerativa
  • Aplaziile medulare - clasificare
  • Hepatita - transmitere