Candidoza faringiana


Candidoza faringelui este produsa de Candida albicans, ciuperca care in mod normal nu determina leziuni.

Factorii favorizanti care contribuie la dezvoltarea infectiei sunt: tratamente antibiotice prelungite care perturba echilibrul florei saprofite faringiene, deficite imunologice existente la sugari distrofici, varstnici, la pacientii cu SIDA, corticodependenti.

La sugar se observa petele albe pe fond congestiv („petele de iaurt”). La adult pe langa forma descrisa, se descrie si culoarea bruna sau neagra la nivelul mucoasei linguale. Pacientii acuza un gust neplacut sau senzatie de jena faringiana.

Diagnosticul va fi confirmat prin examen micologic al secretiei faringiene. Diagnosticul diferential se face cu paresteziile faringiene; deoarece 40% din subiectii sanatosi sunt purtatori de candida, diagnosticul de candidoza se pune numai in prezenta leziunilor mentionate.

Simpla identificare in cultura a ciupercii nu necesita tratament.

Tratamentul candidozei se face la sugar cu alcalinizante locale precum glicerina boraxata si la adulti cu antifungice topice precum Nistatin (Stamicin) sau Pimafucin. Tratamentul se poate face si cu preparate antifungice administrate pe cale generala precum ketoconazol (Nizoral), Diflucan.
Citeste si:
  • Sinuzita - simptome, tratament
  • Condrosarcom
  • Cornaj
  • Beta-HCG (beta gonadotropina corionica umana)
  • Chist sebaceu