Carcinom bazocelular


Carcinomul bazocelular este cea mai frecventa forma de tumora maligna cutantata. Reprezinta pana la 40% din totalul cancerelor cutanate.
Carcinomul bazocelular este o tumora cu originea in celulele bazale ale epidermului si anexelor (folicul pilosebaceu).
Evolueaza relativ lent si nu metastazeaza decat foarte rar.

Carcinoamele bazocelulare apar mai frecvent pe leziuni precanceroase preexistente:
Radiodermita cronica
Nev bazocelular
Nev sebaceu Jadassohn
Keratoza solara
Xeroderma pigmentosum

 

Carcinom bazocelular localizare


Carcinomul bazocelular se localizeaza mai frecvent in zonele expuse radiatiilor solare si in cele care foliculi sebacei si pilosi:
Jumatatea superioara a fetei
Membre superioare
Trunchi
Unghiul intern al ochiului
Nas
Frunte
Retroauricular

Cauze


Factorii implicati in aparitia carcinomului bazocelular sunt aceeiasi cu cei implicati in cresterea riscului de aparitie a altor forme de cancer cutanat:
Arsuri solare
Leziuni precanceroase
Arsenic
Rasa alba
Imunodepresia

Semne si simptome


In mod tipic, la debut, aspectul clinic al leziunii aparute pe piele este de nodul sau perle epiteliale, de dimensiuni reduse, culoare rosie, acoperite de epiderm subtiat. Pot fi prezente dilatatii vasculare (telangiectazii).
Alta forma de debut este reprezentata de aparitia unor placi scuamoase, de culoare rosie, usor infiltrate. Alteori pot fi prezente eroziuni sau ulceratii superficiale, persistente, acoperite de cruste.

Forme clince de carcinom bazocelular


Au fost descrise:
Forme ulcerate
Forme vegetante
Forme particulare

Formele ulcerate sunt:
Carcinom bazocelular perlat ulcerat  localizat la nivelul fetei sau toracelui posterior se prezinta ca o ulceratie centrala marginita de un contur perlat sau translucid
Carcinom bazocelular plan perlat ulcero-cicatriceal  la nivelul obrazului, regiune temporala, frunte, pielea capului ulceratie in centru care se cicatrizeaza in centru, care se extinde pe masura ce leziunea se extinde periferic
Carcinom bazocelular ulcerat  localizat la nivelul nasului, buza superioara, unghiul intern al ochiului ulceratie profunda, margini taiate drept, rotunjite
Carcinom bazocelular terebrant  periorbital, perinazal, perioral, periauricular evolutie severea, mijloace de terapie ineficiente ulceratie profunda, distructiva, mutilanta

Forme vegetante nu invadeaza in profunzime:
Carcinom bazocelular globulos  la nivelul nasului, obrajilor, pleoapelor - se prezinta ca o tumora rotunda, de consistenta variabila, suprafata neteda. In stadii avansate se poate ulcera.
Carcinom bazocelular nodular  localizat pe pleoape si nas - nodul de consistenta crescuta, roz-rosiatic, de consistenta semidura, cu tendinta de a se ulcera central, poate determina distructii importante.
Carcinom bazocelular polilobat  la nivelul fetei, pielii capului, trunchiului are aspect papilomatos.
Carcinom bazocelular vegetant  pe fata, pielea capului, trunchi creste repede, are aspect polilobat si apoi ulcereaza.


Forme particulare (intalnite mai rar):
Carcinom bazocelular pigmentat - apare prin pigmentarea formelor descrise anterior, are o culoare cenusie sau neagra
Carcinom bazocelular sclerodermiform - se gaseste exclusiv la nivelul fetei - are evolutie lenta, catre ulcerare, se prezinta ca o placa unica, infiltrata, dura, de culoare galbuie - alba
Carcinom bazocelular superficial - placa scuamoasa, eritematoasa, atrofica, localizata mai frecvent la trunchi, evolueaza lent spre ulcerare

Evolutie si prognostic


Evolutia este in general lenta (ani de zile). Prognosticul este mai favorabil decat al celorlalte tumori cutanate maligne. Foarte rar se produce invazie la nivelul ganglionilor sau metastaze viscerale. Se considera ca acest tip de carcinom este o malignitate locala. Tratamentul are o mare importanta pentru evolutia si prognosticul carcinomului bazocelular.

Tratament


Sunt disponibile mai multe metode de tratament:
Cea mai sigura metoda terapeutica este indepartarea chirurgicala, cu marja de securitate de pana la 1 cm in suprafata, iar in profunzime pana la niveluri hipodermului. Plagile mai mari pot beneficia ulterior de grefa.
 Radioterapia - se recomanda mai ales pentru pacientii in varsta, care au leziuni extinse. Se folosesc doze mici, fractionate, timp de mai multe saptamani, pentru a evita aparitia cicatricelor, a necrozei sau a radiodermitei. Se recomanda mai ales pentru carcinoamele localizate la nivelul pleoapelor, nasului, urechilor sau al celor extinse si invazive.
 Electrocauterizarea - se practica doar in cazurile in care nu se poate efectua excizie chirurgicala sau radioterapie. Nu este indicata in tumorile invazive sau in cele situate in jurul orificiilor pentru ca determina cicatrice retractile. Durata de vindecare este mai lunga si exista riscul de aparitie a cicatricelor hipertrofice.
 Aplicatii locale de 5 - fluorouracil sau podofilina - pentru formele ulcerate sau vegetante de dimensiuni mici sau in cazul cancerelor multiple.
 Laser terapia - se indica in cazul cancerelor de dimensiuni mici
 Crioterapia - cu azot lichid, este indicata pentru carcinomul bazocelular de dimensiuni mici, care nu patrunde in profunzime mai mult de 5 milimetri, localizate la nivelul fetei.
 Chimioterapia sistemica - se utilizeaza in carcinoamele avansate si in cele extinse. Se folosesc: methotrexate, ciclofosfamida, cisplatin, doxorubicina, bleomicina
 Interferon gama - se poate administra sistemic sau in infiltratii locale.
Citeste si:
  • Biliverdina
  • Faringe - anatomie
  • Care este necesarul zilnic de proteine?
  • Gripa - diagnostic si tratament
  • Miscari atetozice