Carcinom scuamos


Carcinomul scuamos epidermoid este o forma de cancer cutanat. Carcinomul scuamos apare mai frecvent la persoanele in varsta, pesoanele cutanate expuse la soare.
Este o forma de cancer cu risc semnificativ de metastaza, care determina mai mult de 3 000 decese in Statele Unite anual.

Carcinom scuamos nazal


Carcinomul scuamos este responsabil de aproximativ o cincime din cancerele cutanate.

Frecventa cea mai mare a carcinomului scuamos este in Australia, probabil din cauza expunerii suplimentare la soare intalnita in aceasta tara.

Factorii de risc pentru aparitia carcinomului scuamos sunt:
sexul masculin
persoanele cu ten deschis
varsta peste 50 ani
keratoza actinica
expunerea la radiatii ultraviolete
expunerea la radiatii ionizante
expunerea la substante carcinogene
imunosupresie
cicatrice
 inflamatia cronica (arsuri, ulcer venos, lupus, lichenul plan, keratoderma)
 infectii cu papilomavirus
istoric de cancer cutanat.

Celulele maligne sunt keratinocitele, celule care intra in componenta stratului epidermic.
Cancerul poate metastaza atat in ganglionii locali cat si la distanta, cel mai frecvent la nivelul plamanilor. Atunci cand exista implicare pulmonara, se considera ca maladia este incurabila. Riscul global de metastaze este de aproximativ 2 - 6%.


Carcinomul scuamos apare mai frecvent la caucazieni si este relativ rar la afro-americani. Apare de 2 - 3 ori mai frecvent la barbati decat la femei, probabil din cauza expunerii suplimentare la soare intalnita la sexul masculin.
Varsta medie de aparitie este de 70 ani.

In general, carcinomul scuamos este o tumora cu evolutie lenta, care evolueaza asimptomatic pe o perioada mai lunga de timp. Uneori, leziunile pot fi insotite de diverse manifestari: durere, sangerare, parestezii.

Cea mai frecventa forma de carcinom scuamos este cea determinata de expunerea la ultraviolete. Pacientii relateaza un istoric de leziuni cutanate solare sau au primit tratament cu radiatii ultraviolete, cum este cazul pacientilor cu psoriazis care sunt tratati prin metoda PUVA (psoralen plus radiatii ultraviolete).

Exista mai multe forme clinice:
 carcinomul scuamos in situ - este carcinomul care afecteaza epidermul, fara invazia dermului. Pot exista papulele sau placi similare cu cele din keratoza actinica.
 forma tipica - este forma invaziva si se manifesta sub forma unor papule sau placi de culoare roz, de consistenta ferma, care apar mai ales la nivelul scalpului, gatului si membrelor superioare. O anumita perioada, leziunile se pot ulcera sau crustifica. Mai putin frecvent, se poate manifesta sub forma unor noduli cutanati de culoare roz care nu prezinta modificari de suprafata.
 ulcerul Marjolin - este o forma de carcinom scuamos care se manifesta printr-o zona indurata, care apare pe o cicatrice sau un ulcer preexistent. Aceasta forma are un prognostic nefavorabil.
 carcinomul perioral - apare mai frecvent la buza inferioara, pe o leziune de cheilita actinica. Se prezinta ca o papula, eroziune sau induratie.
 carcinomul intraoral - afecteaza mucoasa orala si se poate prezenta sub forma unor placi de culoare alba (leucoplazie) cu sau fara zone de eritroplazii. Cel mai frecvent apare la nivelul planseului orala sau pe suprafata laterala a limbii.
 carcinomul verucos - este o forma cu distructie tegumentara dar care metastazeaza rar. Apar leziuni exofitice, noduli sau placi verucoase.
 carcinomul anogenital - se prezinta sub forma unor placi de culoare rosie, indurate sau ulcerate la nivelul organelor sexuale sau anusului. De obicei se asocieze cu infectia cu papilomavirus.
 

Diagnosticul de carcinom scuamos este sugerat de examenul clinic, care trebuie sa fie confirmat de examinare histologica a unei probe recoltate prin biopsie. Biopsia trebuie sa cuprinda si dermul, pentru a evalua gradul de extindere.
Analiza histopatologica ajuta de cele mai multe ori pentru a evalua prognosticul. Carcinomul in situ are o evolutie favorabila. Carcinoma in situ se caracterizeaza prin mentinerea integritatii membranei bazale care separa epidermul de derm.
Se pot observa celulele maligne, cu diferite grade de diferentiere si atipia. Formele slab diferentiate au prognostic mai nefavorabil.

 

Carcinomul scuamos beneficiaza de metode de tratament medicamentoase si chirurgicale.

Tratamentul medicamentos include:
radioterapie
chemoterapie sistemica
chemoterapie topica
imunomodulatori administrati topic
terapie fotodinamica

Chemoterapia sistemica este rezervata pentru pacientii cu metastaze. Radioterapia este indicata pentru pacientii la care nu este indicat tratament chirurgical si este folosita de asemenea ca metoda de tratament adjuvant pentru persoanele cu metastaze.

Tratamentul topic cu 5 - fluorouracil se foloseste pentru formele superficiale, formele de carcinom in situ si keratoza actinica. Formele avansate nu trebuie tratate prin chemoterapie topica.

Terapia topica imunomodulatoare se bazeaza pe activarea raspunsului imun celular prin eliberarea de citokine de catre anumite medicamente cum ar fi imiquimod.

Terapia fotodinamica se bazeaza pe administrarea sistemica sau topica a unei substante fotosensibile, urmata de expunerea la o sursa de lumina. Substanta respectiva este activata, cu distrugerea leziunii tinta. Studii recente au aratat ca terapia fotodinamica este superioara administrarii de chimioterapice la nivel local.

Radioterapia are o rata de vindecare de aproximativ 90% si se administreaza de 3 - 5 ori pe saptamana timp de 1 - 2 luni.

Chemoterapia sistemica se bazeaza pe administrarea de cisplatin in combinatii cu 5 - fluorouracil, metotrexat, doxorubicina sau bleomicina.

Tratamentul chirurgical urmareste indepartarea completa a tumorii, din cauza riscului de recidiva sau metastaza.
Exista mai multe metode de tratament chirurgical:
 crioterapia - presupune administrarea locala de azot lichid si este folosita pentru formele superficiale, cu o rata de succes de peste 95%.
 electrodesicare si chiuretaj - este o metoda folosita de asemenea pentru a trata formele cu risc redus de la nivelul trunchiului si extremitatilor.
 indepartare prin chirurgia clasica - presupune indepartarea tumorii, impreuna cu o zona de siguranta de 4 milimetri de tesut sanatos pentru formele superficiale si 6 milimetri pentru formelrisus alee extinse. Are o rata de reusit de 9 5% pentru formele superficiale si de aproximativ 75% pentru formele recurente.
 chirurgia micrografica Mohs - este o tehnica speciala indicata in mai multe tipuri de cancer cutanat. Este procedura indicata de electie in cazul tumorilor aflate in zone in care nu se poate indeparta atat de mult tesut sanatos ca in cazul chirurgiei clasice.

Riscul de metastaze este situat intre 2 si 6%. Se considera ca supravietuirea la 5 ani pentru pacientii cu metastaze este de 25 - 35%.
Citeste si:
  • Poliurie
  • Hematemeza - definitie
  • Bursita
  • Nodul sinoatrial
  • Colecist (vezica biliara)