Care sunt cauzele pancreatitei acute?


Intrebare

Care sunt cauzele pancreatitei acute?

Raspuns

Pancreatita acuta este o afectiune caracterizata prin activarea la nivelul pancreasului a enzimelor produse de acesta, cu declansare unui proces de autodigestie pancreatic.

Cauzele aparitiei pancreatitei acute nu sunt cunoscute in totalitate. Cu toate acestea, au fost identificati factori multipli patologici, care tin de pancreas sau extrapancreatici care au rol declansator sau predispozant.

Aproximativ 80 % dintre pacienti au ca etiologie afectiuni biliare sau abuzul de alcool. In celelalte cazuri sunt implicati o serie de factori etiologici sau sau nu poate fi identificata nici o cauza (forma idiopatica).

Relativ frecvent, la acelasi pacient sunt implicati 2 sau mai multi factori etiologici.

Pancreatita acuta de cauza biliara este declansata de litiaza sau microlitiaza biliara, care determina obstructie pasagera si traumatisme repetate in urma eliminarii calculilor in duoden.
Alte cauze biliare de pancreatita sunt colecistita acuta, litiaza veziculara necomplicata, angiocolita septica, colesteroloza, obstructiile parazitare, tumorale sau disfunctii ale sfinterului Oddi.

Consumul de alcool este un factor cunoscut care influenteaza aparitia pancreatitei acute. Pentru a pune diagnosticul de pancreatita acuta alcoolica este necesara excluderea pancreatitelor acute de alta etiologie si evidentierea consumului de alcool.

Numeroase medicamente pot determina in cursul administrarii cronice pancreatita acuta. Cel mai frecvent sunt implicate: corticosteroizi, diuretice, citostatice, estrogeni, tetracicline, cimetidina.

Pancreatita acuta poate sa apara dupa interventii chirurgicale cum ar fi: biopsica pancreatica, rezectiile gastrice, splenectomie cu afectarea cozii pancreasului, transplante de organe, operatii pe cord.

Unele investigatii diagnostice invazive cum ar fi punctia pancreatica, colangiopancreatografia retrograda endoscopica, colangiografia postoperatorii se pot insoti de riscul aparitiei pancreatitei acute.

Hiperlipemia familiala (mai ales tipurile I, IV si V) se asociaza frecvent cu pancreatita acuta, deseori recidivanta.

Pancreatita acuta posttraumatica apare dupa traumatisme abdominale si este aproape constanta la pacientii la care sunt intalnite leziuni pancreatice. Apare mai ales la copii.

Infectiile virale cu virusul urlian si virusul coxsackie, precum si infectiile cu micoplasma determina pancreatite acute usoare sau moderate la copil.

Pancreatita acuta obstructiva este cauzata de obstacole la nivelul canalelor excretorii pancreatice: tumori benigne sau maligne la nivelul ampulei, cancer pancreatic ductal, diverticul duodenal periampular, litiaza pancreatica, pancreas divisum, etc.
Citeste si:
  • Glosita sifilitica
  • Poliurie
  • Ce sunt capilarele?
  • Gangrena Fournier
  • Pemfigus vulgar