Ce este angioedemul?


Intrebare

Ce este angioedemul?

Raspuns

Angioedemul este o afectiune caracterizata prin edem la nivelul dermului, tesutului subcutanat sau tesutului submucos, ce apare din cauza exudatului vascular.
Mai este cunoscut sub numele de: urticarie gigant, edem angioneurotic, edem Quincke.

Angioedemul se asociaza de obicei cu urticaria. Aproximativ jumatate dintre pacientii care au urticarie prezinta concomitent si angioedem.
Din punct de vedere clinic, angioedemul se prezinta ca o zona cutanata discret eritematoasa sau fara modificare a culorii, de obicei nepruriginoasa, cu durere absenta sau discreta. Gravitatea angioedemului este data de zona in care apare. Edemul laringeal este amenintator de viata si trebuie tratat ca o urgenta medicala.

Pacientul descrie marirea de volum a tesutului afectat: pleoape, limba, maini, picioare, etc. Afectarea cailor aeriene se caracterizeaza prin modificari ale vocii si dificultati de respiratie.

Modificarile tesutului afectat apar consecutiv vasodilatatiei si cresterii permeabilitatii capilarelor din zona respectiva. Aceste modificari sunt cauzate de activarea mastocitelor, care sunt celule cu continut bogat in histamina si alti mediatori ai inflamatiei.
Activarea mastocitelor apare printr-un mecanism alergic sau idiopatic.

Angioedemul prezinta multiple similaritati cu urticaria. Spre deosebire de aceasta, angioedemul afecteaza straturile mai profunde ale pielii.

Bibliografie

Anthony S. Fauci, Eugene Braunwald, Dennis L. Kasper, Stephen L. Hauser, Dan L. Longo, J. Larry Jameson, Joseph Loscalzo Harrisons Principles of Internal Medicine, 17e Publisher McGraw-Hill Professional 17 edition (March 6, 2008)

 

 
Citeste si:
  • Colon
  • Trombocite
  • Paronichia - definitie
  • Virus Herpes Simplex
  • Complement - semnificatie, valori normale