Ce este aspergiloza?


Intrebare

Ce este aspergiloza?

Raspuns

Aspergiloza este infectia cu Aspergillus, un fung ubicuitar, care se gaseste in materia organica. Au fost identificate mai mult de 100 de specii, dintre care patogenice pentru om sunt mai ales Aspergillus fumigatus si Aspergillus niger si mai putin Aspergillus clavatus si Aspergillus flavus.

Transmiterea se face pe cale respiratorie.

Speciile de Aspergillus pot determina diverse afectiuni, cu afectarea predominanta a plamanilor. Tipurile de afectiuni determinate de Aspergillus variaza de la invazie vasculara pana la reactii de hipersensibilitate.

La nivel pulmonar, aspergilus determina urmatoarele sindroame:
• pneumonia necrotizanta
• aspergiloza bronhopulmonara alergica
• aspergilomul
• aspergiloza invaziva

La pacientii cu imunitate sever compromisa, aspergilus disemineaza pe cale hematogena si poate determina endocardita, endoftalmita, abcese in miocard, ficat, splina, rinichi, oase si tesut moale. Aspergilus reprezinta a doua cauza de endocardita fungica dupa Candida.

Aspergiloza bronhopulmonara alergica este o reactie de hipersensibilitate la Aspergillus fumigatus care colonizeaza arborele bronsic si apare in asociere cu fibroza chistica si astmul bronsic.

Aspergilomul este o masa fungica care se dezvolta intr o cavitate preexistenta din parenchimul pulmonar. Aceasta cavitate poate sa alba drept cauze tuberculoza pulmonara, infectii necrozante, sarcoidoza si bule de emfizem.

Aspergiloza necrozanta cronica este o afectiune subacuta care apare la pacientii cu un anumit grad de imunosupresie, asociata mai ales cu boala cronica, alcoolism, tratament cronic cu corticosteroizi.

Aspergiloza invaziva este rapid progresiva, de obicei fatala ce apare la pacientii cu depresie imuna severa. De obicei se intalneste la persoanele cu neutropenie severa, la cei care au primit transplante de organe solide, la persoanele cu SIDA sau cu boala cronica granulomatoasa. Infectia se caracterizeaza prin invazia vaselor de sange, cu infiltrate multifocale si diseminare mai ales la nivelul sistemului nervos central.
Citeste si:
  • Hepatita - transmitere
  • Coronarografie - video
  • Angina Ludwig (flegmonul planseului bucal)
  • Mictiune
  • Defect septal ventricular