Ce este astenia?


Intrebare

Ce este astenia?

Raspuns

Astenia este o manifestare subiectiva nespecifica, intalnita foarte frecvent, denumita de obicei de catre pacienti oboseala. Medicul trebuie sa clarifice daca pacientul se refera la astenie sau la dificultatea respiratorie legata de efort (dispnee).

Exista mai multe componente ale asteniei, care participa la aparitia acesteia: componenta fizica, motorie, psihica.

Spre deosebire de impotenta functionala regionala, care este data de afectiuni neuromusculare, astenia fizica este o manifestare generala. Astenia poate fi cauzata de anumite afectiuni neurologice: myasthenia gravis, polineuropatii, scleroze multiple, boala Parkinson sau de afectiuni sistemice. Astenia fizica este prezenta in anemii, infectii acute virale sau bacteriene, insuficienta renala cronica, boli cronice hepatice, neoplazii, boli tiroidiene, boala Addison, dupa anumite medicamente folosite in tratamentul cronic de exemplu medicatia antineoplazica, precum si in unele dezechilibre hidroelectrolitice sau acidobazice.

Astenia cronica primara este acuzata de de anumiti pacienti, mai ales femei tinere, care nu mai prezinta alte modificari clinice sau biologice. Acest tip de astenie are in principal o componenta psihica.

Fatigabilitatea este un termen care se refera la o stare de oboseala fizica, de epuizare, de lipsa de energie. Apare mai frecvent in simptomatologia multor boli sistemice, endocrine sau metabolice.

Impotenta functionala se refera la imposibilitatea efectuarii unui act motor din cauza unei afectiuni neurologice, musculare, articulare sau arteriale, fiind localizata la un anumit segment al corpului. In afectarile articulare si musculare impotenta functionala este data de obicei de durere, in timp ce in bolile musculare primitive intervine afectarea contractilitatii.
Citeste si:
  • Tipurile constitutionale
  • Glob vezical
  • Eritroplazie
  • Parosmia, parosmie
  • Angioedem