Ce este conjunctivita?


Intrebare

Ce este conjunctivita?

Raspuns

Conjunctivita este inflamatia conjunctivei.

Conjunctivita poate fi acuta sau cronica.
 

Conjunctivita acuta


Conjunctivita acuta este determinata cel mai frecvent de infectii bacteriene sau virale.
 

Conjunctivita virala


Conjunctivita virala este cauzata de obicei de adenovirus. In multe cazuri insoteste o infectie a cailor aeriene superioare.
Pacientul prezinta eritem ocular bilateral, secretie conjunctivala redusa iar vederea nu este afectata.
Tratamentul este simptomatic. De obicei conjunctivitele virale dureaza aproximativ 3 saptamani.
 

Conjunctivita bacteriana


La adulti, conjunctivita este determinata mai frecvent de stafilococ sau de streptococ. La copii, conjunctivitele se asociaza mai frecvent cu dacriocistita (care este o inflamatie a canalului lacrimal, cauzata in special de stafilococ).
O conjunctivita bacteriana cu secretie abundenta trebuie sa ridice suspiciunea unei infectii cu gonococ.

Infectia poate fi prezenta la un singur ochi sau bilateral. Pacientii prezinta eritem ocular (ochi rosu), senzatie de corp strain ocular, prezenta de secretie purulenta.

Tratamentul inadecvat sau lipsa tratamentului poate determina extinderea inflamatiei la cornee (keratita) care poate duce la pierderea vederii.

Pentru tratamentul conjunctivitelor bacteriene se administreaza antibiotic local. De obicei ziua se administreaza sub forma de colir iar noaptea sub forma de unguent oftalmic in sacul conjunctival inferior.

In cele mai multe cazuri, nu este necesara efectuarea examenului secretiei conjunctivale. In cazurile rezistente la tratament se recolteaza secretie conjunctivala, pentru identificarea bacteriologica si efectuarea unei antibiograme, care arata sensibilitatea la antibiotice a bacteriilor identificate.
 

Conjunctivita cronica


Conjunctivita cronica este o inflamatie cauzata mai frecvent de diverse alergene (conjunctivita alergica) sau de factori iritanti din mediu si are o durata de evolutie de cateva saptamani pana la luni.
 

Conjunctivita alergica


In conjunctivita alergica sunt absente semnele de infectie. Este prezenta senzatia de mancarime (prurit) si pot fi prezente si alte manifestari care sugereaza alergie (rinita, tuse seaca).

Este necesara evitarea cauzei alergiei si sunt disponibile preparate desensibilizante.
 

Iritatiile oculare


Iritatiile oculare pot fi cauzate de praf, aer poluat, fum, medicamente, alte substante. Pacientii prezinta eritem ocular si eventual secretie apoasa.
Cel mai important este de a evita contactul cu factorii iritativi. Lacrimile artificiale pot ajuta la indepartarea factorilor iritativi si la lubrifierea corneei.
 

Sfaturi pentru prevenirea aparitiei conjunctivitelor


Este foarte importanta evitarea cauzator care produc conjunctivite. Conjunctivitele virale si bacteriene sunt foarte contagioase. Pentru a preveni infectia sau reinfectarea se recomanda:
• spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun si evitarea atingerii sau frecarea ochilor
• prosoapele, fetele de perna trebuie sa fie individuale
• nu se recomanda imprumutarea de la alte persoane de picaturi de util, cosmetice (cum ar fi rimel, vopsea de ochi, creion de ochi, etc.)
Citeste si:
  • Fibrom uterin
  • Rectocolita hemoragica
  • Limfopenie
  • Oligurie
  • Timp Howell