Ce este disfagia?


Intrebare

Ce este disfagia?

Raspuns

Disfagia este un simptom complex, caracterizat prin dificultatea in deglutitie.
Deglutitia este dificila, uneori imposibila, cu refluarea alimentelor pe nas, in unele cazuri, sau cu trecerea alimentelor in caile respiratorii.

Exista disfagie pentru solide- deglutitia alimentelor solide este dificila sau imposibila, disfagie pentru lichide - alimentele solide pot fi inghitite, insa lichidele nu, precum si disfagie totala - nu pot fi inghitite nici alimentele solide nici lichidele.

Disfagia poate fi de cauza orofaringiana sau de cauza esofagiana.

Disfagia orofaringiana poate sa apara prin:
Leziuni la nivelul cavitatii orale - leziune a limbii, faringelui, care determina durere si interfera cu miscarea normala a limbii. Disfagia se insoteste in aceste cazuri de durere la inghitit (odinofagia). Exemple de leziuni: abces faringian, abces amigdalian, faringita, cancer lingual, faringian, tiroidita acuta.
Afectiuni care duc la modificarea miscarilor limbii si faringelui: miastenie, sclerodermie, amiloidoza.
Leziuni neurologice - afecteaza motilitatea faringiana - in leziuni care intereseaza bulbul (accidente vasculare, poliomielita, nevrita de glosofaringian)
Cancer de laringe sau tiroidian care invadeaza laringele - determina disfagie cu patrunderea alimentelor in caile respiratorii.

Disfagia esofagiana apare initial pentru alimentele solide si in timp poate deveni totala. Disfagia esofagiana apare in:
esofagita peptica
acalazie
cancer de esofag
esofagita de reflux
spasm esofagian

Disfagia esofagiana este descrisa de catre pacient ca o trecere dificila a alimentelor imediat dupa inghitire, localizata retrosternal.
Citeste si:
  • Peritonita bacteriana spontana - complicatie a pacientului cu ciroza
  • Anemia Biermer (anemia pernicioasa)
  • Sindrom Raynaud
  • Neutrofil
  • Candidoza orala (stomatita candidozica)