Ce este displazia mamara?


Intrebare

Ce este displazia mamara?

 

Raspuns

Displazia mamara mai este cunoscuta sub numele de boala fibrochistica, mastita cronica chistica, mastopatia fibrochistica, boala lui Reclus. Este cea mai frecventa afectiune a sanului intalnita in practica.

Displazia mamara apare cel mai frecvent intre 30 si 50 ani, mai ales la femeile care urmeaza un tratament cu estrogeni. Se considera ca afectiunea apare in relatie cauzala cu disfunctia ovariana si hormonii estrogeni suntdirect implicati.

Leziunile caracteristice sunt modificari benigne ale epiteliului glandular. Unele dintre modificari se pote intalni chiar si la sanul normal. Se pot intalni: chiste, fibroza, papilomatoza, adenomatoza, hipertrofie a epiteliului ductal sau lobular.

Se considera ca este o afectiune care creste riscul de cancer de san. Riscul de malignizare este cu atat mai crescut cu cat exista o proliferare mai marcata.

Displazia mamara este descoperita de obicei intamplator, cu ocazia unui examen medical. In unele cazuri poate exista o sensibilitate regionala, care atrage atentia asupra existentei formatiunii respective. In putine cazuri exista o scurgere patologica prin mamelon. De obicei este clara sau poate fi sanghinolenta in cazuri mai rare.

Simptomatologia este accentuata in faza premenstruala a ciclului, cand formatiunile au tendinta de a creste in dimensiuni.

Modificarea leziunilor cu aparitia rapida urmata de involutie este un element caracteristic in boala fibrochistica. De asemenea leziunile sunt multiple si bilaterale.

Pentru a deosebi displazia mamara de un neoplasm de san este obligatoriu examenul histopatologic al unei probe recoltate prin biopsie. Mamografia poate fi de ajutor pentru diagnostic in unele cazuri, dar nu permite o analiza utila in alte situatii.

Pentru ca exista riscul transformarii neoplazice se recomanda indepartarea chirurgicala pana in tesut sanatos a tuturor leziunilor. Mastectomia poate fi indicata in cazul leziunilor multiple, masive, cu potential de malignizare evident.
Citeste si:
  • Anemia aplastica determinata de infectia cu virusul B 19
  • Care sunt dimensiunile normale ale splinei?
  • Apendicita cronica - descriere si simptome
  • Meningita meningococica
  • Osteomielita supurata acuta - tablou clinic