Ce este neutrofilia?


Intrebare

Ce este neutrofilia?

Raspuns

Neutrofilia reprezinta cresterea numarului de polimorfonucleare neutrofile din sangele periferic, atat in procente cat si in valori absolute.

Polimorfonuclearele neutrofile sunt leucocite implicate in apararea imuna nespecifica, mai ales impotriva bacteriilor. La adult, numarul normal de neutrofile este intre 60 - 70 % din totalul leucocitelor periferice.

Numarul normal de leucocite este 4 000 - 9 000 pe millimetru cub.

Definitia neutrofiliei presupune cresterea numarului neutrofilelor circulante cu mai mult de doua ori deviatia standard peste numarul normal pentru acel pacient.
 

Cauze


Neutrofilia apare cel mai frecvent ca raspuns la infectiile cu bacterii, prin cresterea productiei la nivelul maduvei hematogene. Neutrofiliile care apar in urma infectilor bacteriene se insotesc de obicei de episoade febrile. De asemenea, reactiile inflamatorii se pot insoti de neutrofilie.

Tratamentul cu corticoizi (de exemplu prednison) mobilizeaza un numar mare de neutrofile care circula de-a lungul endoteliului vascular si poate fi o cauza de neutrofilie.

Persoanele fumatoare prezinta un numar mai mare de neutrofile (pana la 30 %) fata de valorile normale, din cauza faptului ca substantele continute in fumul de tigara inhiba functia neutrofilelor si sunt sintetizate compensator un numar crescut. Valorile crescute ale neutrofilelor la persoanele fumatoare se mentin inca aproximativ 5 ani dupa ce persoana a renuntat la fumat.

Cresterile importante, majore ale polimorfonuclearelor neutrofile se pot intalni in cadrul reactiilor leucemoide sau leucemiilor.
Reactiile leucemoide reprezinta cresteri ale leucocitelor din sangele periferic, marcate, care apar in infectii grave, neoplasme sau tuberculoza diseminata.
In reactiile leucemoide, neutrofiliile sunt cu caracter temporar, spre deosebire de leucemie, in care cresterea leucocitelor si a neutrofilelor este permanenta.

Leucemia granulocitara (mieloida) cronica este o o boala proliferativa cronica caracterizata prin cresterea numarului polimorfonuclearelor neutrofile. Aceasta forma de cancer apare prin aparitia unor precursori anormali la nivelul maduvei hematogene, care se multiplica rapid. Leucemia granulocitara cronica apare mai ales la barbati, dupa varsta de 40 de ani.
Citeste si:
  • Hiperplazia gingivala in tratamentul cu fenitoina
  • Nevralgie cervicobrahiala - tablou clinic si tratament
  • Acantoza
  • Beta-HCG (beta gonadotropina corionica umana)
  • Respiratia Cheyne Stokes