Ce este poliarterita nodoasa?


Intrebare

Ce este poliarterita nodoasa?

Raspuns

Poliarterita nodoasa este o afectiune autoimuna care afecteaza vasele. Poliarterita nodoasa determina inflamatia arterelor musculare mici si medii la mai multe niveluri, dar nu afecteaza arterele pulmonare.

Leziunile arteriale sunt mai ales segmentare si afecteaza bifurcatiile dar uneori si venele adiacente.

Se constata in faza acuta a bolii infiltratia cu neutrofile (celule cu rol de aparare) in toate straturile peretelui vascular si in zonele perivasculare, avand drept consecinta degenerarea peretelui vascular.

In stadiul subacut si apoi cronic apare infiltratia cu celule mononucleare iar apoi necroza determina compromiterea vasului afectat.

Din cauza necrozei vasului, teritoriul care este irigat de catre acesta se poate infarctiza. De-a lungul arterelor apar dilatatii anevrismale mai mari de 1 cm, caracteristice acestei afectiuni.

Toate organele pot fi afectate cu exceptia plamanilor, in special rinichiul. Apare glomerulonefrita cu evolutie spre insuficienta renala. Pacientii prezinta frecvent hipertensiune arteriala care determina de asemenea afectare renala. Pacientii prezinta febra, cefalee, dureri musculare, scadere ponderala.

Aproape jumatate dintre pacienti prezinta leziuni tegumentare: eruptie purpurica, noduli, mici infarctizari, sindrom Raynaud. Se asociaza dureri articulare, artrite, mialgii care determina confuzia cu o boala de colagen.

Cordul poate fi afectat: pericardita, miocardita pana la insuficienta cardiaca.

Manifestarile digestive cele mai frecvent intalnite sunt: greata, varsaturi, dureri abdominale, hemoragii. Pot sa apara infarcte intestinale, perforatii, colecistita acuta sau infarct pancreatic.

Peste jumatate dintre pacienti prezinta neuropatie periferica si mononevrita, dar pot fi observate si accidente vasculare cerebrale sau afectarea statusului mental.

Afectarea genitourinara se manifesta prin dureri testiculare, ovariene.

Hematologic se constata cresterea numarului de leucocite, neutrofilie, anemie, sindrom inflamator biologica cu cresterea fibrinogenului plasmatic si a vitezei de sedimentare a hematiilor.

Diagnosticul este demonstrat prin analiza biopsiilor cutanate, musculare sau renale.
Citeste si:
  • Uter - anatomie
  • Unghie incarnata
  • Nevii nevocelulari (alunitele) si nevii fara celule nevice
  • Edem cardiac
  • Gangrena Fournier