Ce este socul anafilactic?


Intrebare

Ce este socul anafilactic?

Raspuns

Socul anafilactic este o reactie acuta, amenintatoare de viata, care apare la o persoana ce vine in contact cu o substanta la care a fost anterior sensibilizat, numita alergen.

Socul anafilactic poate sa apara dupa administrarea de medicamente, produse de sange sau plasma, intepaturi de insecte, injectarea de substante de constrast, etc.
 

Mecanism


Mecanismul socului anafilactic este urmatorul:
• In prima etapa, persoana vine in contact cu alergenul - aceasta substanta are particularitate de a determina sistemul imun sa sintetizeze imunoglobuline anormale de tip E. Aceste imunoglobuline au proprietatea de a se atasa de receptori de pe suprafata mastocitelor si bazofilelor, celule care au rol important in reactiile alergice, datorita faptului ca prezinta in citoplasma numeroase granulatii cu histamina. Prima etapa se numeste contactul sensibilizant.
• A doua etapa se numeste contactul declansator - organismul vine din nou in contact cu alergenul. Acesta se fixeaza pe imunoglobulinele E specifice aflate pe suprafata mastocitelor si bazofilelor. Aceasta interactiune determina activarea mastocitelor si bazofilelor cu eliberarea histaminei aflate in granulatiile citoplasmatice.

Socul anafilactic apare prin eliberarea unei cantitati importante de histamina in circulatie.
Printre cele mai importante roluri ale histaminei se numara vasodilatatia si cresterea permeabilitatii capilare.

Vasodilatatia generalizata determina hipotensiune severa, care poate duce la deces prin lipsa irigarii sistemului nervos central.
 

Simptome


La inceput, pacientul prezinta senzatie de slabiciune, prurit, tuse, crampe abdominale.

Dupa aproximativ 10 - 30 de minute de la expunere (in cazul administrarii parenterale) apar manifestari cardiovasculare caracterizate prin tahicardie, hipotensiune brutala, urmata uneori de oprirea cordului. In acelasi timp, pacientul acuza dispnee expiratorie din cauza bronhospasmului si edemului laringean, varsaturi insotite sau nu de diaree si o reactie cutanata si mucoasa generalizata. Extremitatile sunt la inceput decolorate si calde si pot deveni ulterior reci si cianotice datorita vasoconstrictiei reactive.
 

Tratament


Tratamentul trebuie instituit de urgenta.
Adrenalina este medicamentul de electie, deoarece are efect vasoconstrictor si stimulator asupra cordului. Adrenalina inhiba eliberarea de histamina si alte mediatorii aii alergiei. Adrenalina se poate administra subcutanat sau in perfuzie intravenoasa.

Pentru corectarea hipovolemiei se recomanda administrarea de lichide (coloizi) in cantitati mari si in ritm rapid.
In prezenta stopului cardiac trebuie aplicata resuscitarea cardio-respiratorie.

Administrarea de oxigen prin masca faciala este indicata de la inceput. Se mai pot administra corticoizi si antihistaminice.
Citeste si:
  • Ce este limfa?
  • Criptococoza
  • Eritroplazie
  • Stelutele vasculare
  • Boala amniotica - definitie si cauze