Ce este vertijul?


Intrebare

Ce este vertijul?

Raspuns

Vertijul este o senzatie de ameteala puternica survenita brusc, insotita de o senzatie rotatorie in plan orizontal sau vertical, cel mai frecvent din cauza unor perturbari la nivelul sistemului vestibular.

Senzatiile de vertij pot sa apara si la persoanele normale, fiind cunoscute sub numele de rau de inaltime, de mare sau de voiaj. Vertijul apare in aceste situatii deoarece sistemul vestibular nu se poate adapta. Senzatia de ameteala rotatorie poate fi insotita de varsaturi, transpiratii si o stare de rau general.

Vertijul patologic are forme periferice, din cauza unor disfunctii la nivelul labirintului urechii interne sau centrale, prin leziuni la nivel cerebral sau cerebelos. Cele mai frecvente cauze ale vertijului patologic sunt periferice. Cea mai caracteristica disfunctie labirintica unilaterala recurenta apare in vertijul numit Meniere, care debuteaza brusc cu o senzatie de ameteala puternica, cu infundarea unei urechi, in care apare un zgomot ritmic numit tinitus. Apar rapid tulburari de echilibru, senzatie rotatorie, greturi, varsaturi si transpiratie. Durata crizei este scurta, pana la cateva zeci de minute, cu revenire lenta, fara afectare reziduala.

Consumul de droguri sau abuzul de alcool pot determina o disfunctie labirintica bilaterala acuta.

La varstnici poate sa apara insuficienta circulatorie vertebrobazilara, sindromul vertiginos fiind dat de ischemia labirintului sau ischemia cerebrala. Debutul poate fi brusc, cu ameteala, greata, varsaturi, tulburari vizuale. Aceste crize vertiginose apar mai ales la schimbarea brusca a pozitiei capului, spre exemplu la ridicarea rapida in decubit dorsal si la flexia, extensia sau rotatia capului.

Vertijul poate fi prezent uneori in afectiunile acute sau cronice otomastoidiene, cel mai frecvent de etiologie bacteriana sau in alte diverse manifestari locale de tip inflamator.
Citeste si:
  • Puls arterial
  • Erizipel - tratament
  • Ce este polifagia ?
  • Inapetenta (anorexia)
  • Tahicardie paroxistica supraventriculara (TPSV)