Ce simptome apar in apendicita acuta?


Intrebare

Ce simptome apar in apendicita acuta?

Raspuns

Apendicele cecal este o formatiune anatomica, situata la aproximativ 2, 5 centimetri de valva ileocecala, tubulara, cu un calibru de 8 milimetri si o lungime medie de 8, 5 centimetri (cu limite situate intre 2, 5 - 20 centimetri).

Apendicele are in structura peretelui toate elementele caracteristice colonului. O particularitate este bogatia tesutului limfoid mucos si submucos, motiv pentru care se mai numeste amigdala abdominala.

Apendicita acuta este cea mai frecventa urgenta abdominala. Se considera ca apare la unul din 500 persoane. Frecventa maxima de aparitie este in primele 3 decenii de viata, dar poate fi intalnita si la adultul varstnic sau la batran.

Apendicita acuta reprezinta inflamatia acuta la nivelul acestui organ, mecanism declansat de obicei prin obstructia lumenului apendicular. Obstacolul poate fi reprezentat de un corp strain, de o proliferare limfoida sau de o cicatrice fibroasa dupa un puseu inflamator anterior. Obstructia determina perturbarea circulatiei locale, putand determina leziuni de gangrena parietala urmata de perforatie.

 

Simptomatologia intalnita in apendicita acuta poate fi variata. In afara tabloului clasic exista forme dificil de diagnosticat, in functie de varsta bolnavului si de pozitia apendicelui (localizare retrocecala, subhepatica, mezoceliaca, periferica) precum si de forma anatomopatologica intalnita la momentul examinarii (abces constituit, peritonita purulenta, plastron).

Cele mai frecvente simptome intalnite in apendicita sunt:

• Durerea abdominala -simptomul major prezent aproape in totalitatea cazurilor - caracteristicile se schimba odata cu trecerea timpului de la debut. La debut, poate avea caracterul unor colici paroxistice situate in zona periombilicala sau in epigastru. Durerea agita pacientul care la inceput isi schimba pozitia, dupa care, la scurt timp, evita orice miscare. Ulterior, durerea devine continua si se localizeaza la nivelul fosei iliace drepte.

• Inapetenta - lipsa poftei de mancare - se instaleaza precoce si apare in aproape toate formele de apendicita acuta.

• Greata, varsaturile alimentare - apar mai tardiv decat inapetenta.

• Oprirea tranzitului pentru gaze - este caracteristica.

• Constipatia sau diareea - nu apar in mod constant.

• Febra - apare rar la inceput.

• Limba saburala.

La examenul clinic, medicul observa faciesul suferind al pacientului, tendinta de a nu modifica pozitia, durerea la nivelul fosei iliace drepte accentuata de inspirul profund sau de tuse. Palparea la nivelul fosei iliace stangi poate produce durere la nivelul fosei contralaterale (semnul lui Rowsing). In fosa iliaca dreapta se poate observa aparare musculara localizata. Decompresia brusca dupa palparea profunda este de regula dureroasa (manevra Blumberg). Daca apararea musculara nu poate fi invinsa este probabila afectarea peritoneala.

 
Citeste si:
  • Lactat dehidrogenaza - semnificatie
  • Ce este metastaza?
  • Tetracicline
  • Dermatita ocra
  • Lombosacralgia