Ce simptome apar in meningita?


Intrebare

Ce simptome apar in meningita?

Raspuns

Meningita este o afectiune caracterizata prin inflamatie de cauza infectioasa la nivelul meningelui, structura care inveleste sistemul nervos central.

Meningita poate avea diverse cauze: virusuri, bacterii, micobacterii, fungi, paraziti. Meningitele constituie cele mai frecvente si mai importante infectii ale sistemului nervos central, cu risc mare de evolutie letala sau de sechele dupa vindecare. Din acest motiv, diagnosticul si tratamentul reprezinta urgente medicale.

Simptomele meningitei pot orienta catre un diagnostic rapid. Tabloul clinic prezent in meningita este constituit din manifestari ale mai multor sindroame:

• sindromul infectios - inflamator

• sindromul de iritatie meningeana

• sindromul de hipertensiune intracraniana

• sindromul encefalitic

• manifestari specifice infectiei in restul organismului

Sindromul infectios - inflamator

Acest sindrom este definitoriu pentru simptomatologia meningitei si consta in principal din febra, cu sau fara frisoane la care se pot adauga inapetenta, indispozitia, starea de rau, manifestari care se instaleaza de la inceput si care reprezinta factori importanti pentru aprecierea evolutiei bolii.

Sindromul de hipertensiune intracraniana

Acesta apare consecutiv hipersecretiei de lichid cefalorahidian si edemului meningocerebral. Se manifesta prin: cefalee intensa si persistenta, greata intensa, varsaturi, bradicardie, fotofobie.

Sindromul de iritatie meningeana

Prezinta simptome similare cu sindromul de hipertensiune intracraniana. In plus, pacientul adopta anumite pozitii caracteristice, pentru protectia meningelui inflamat: clinostatism lateral, cu tripla flexie moderata (din genunchi, din solduri, a coloanei si cefei), care poate ajunge in cazuri foarte avansate la pozitia clasica numita in cocos de pusca, caracterizata prin tripla flexie a trunchiului dar cu hiperextensia cefei.

Medicul poate pune in evidenta sindromul de iritatie meningeana prin efectuarea unor manevre care tractioneaza tecile meningeene:

• redoarea cefei - pacientul este in decubit dorsal, cu membrele inferioare intinse, flexia pasiva a cefei este limitata ca miscare si dureroasa, direct proportional cu intensitatea inflamatiei meningeene

• semnul Brudzinski al cefei - se obtine prin fortarea miscari de flexie a cefei peste limita de toleranta a bolnavului iar aceasta va uzura suferinta prin indoirea genunchilor

• semnul Brudzinski contralateral - se obtine cu pacientul in decubit dorsal, efectuand o flexie totala a unui membrului inferior, din genunchi si coapsa, iar pacientul va usura suferinta indoind si genunchiul contralateral

• semnul Kernig 1 - din pozitia culcat in decubit dorsal, pacientul este ridicat cu trunchiul la verticala iar aceasta va usura suferinta prin indoirea genunchilor

• semnul Kernig 2 - din pozitia culcat in decubit dorsal medicul produce flexia din articulatie a soldului, ridicand la verticala membrele inferioare iar pacientul va usura suferinta prin indoirea genunchilor

• semnul Kernig sensibilizat - se efectueaza pentru cazurile cu sindrom meningean slab - din pozitia cu trunchiul la verticala patului se face suplimentar flexia cefei - aceasta nu se poate realiza sau pacientul indoaie genunchii

Sindromul encefalitic

Nu este prezent aproape niciodata in meningitele virale. Este prezent de obicei in meningitele bacteriene, in meningitele tuberculoase. Se manifesta prin: somnolenta, lentoare in vorbire, dezorientare temporospatiala, tulburari de memorie, agitatie psihomotorie, pierderea starii de constienta, coma cu diverse grade de profunzime. Pot sa apara fenomene de tip convulsivant localizate sau generalizate precum si pareze de nervi cranieni.

Alte manifestari clinice

Sunt dependente de cauza care a determinat meningita: semne la nivelul portii de intrare, la nivelul altor organe afectate concomitent.
Citeste si:
  • Sindromul nefrotic
  • Valori normale leucocite
  • Comele - clasificare Reed
  • Ce este vertijul?
  • Boala mixta a tesutului conjunctiv