Ce sunt globulele albe (leucocitele)?


Intrebare

Ce sunt globulele albe (leucocitele)?

Raspuns

Globulele albe, cunoscute si sub numele de leucocite, sunt elemente figurate ale sangelui care poseda nucleu. Numarul ori este in medie de 5 000 pe millimetru cub (4 000 - 8 000 / millimetru cub). Aceste valori pot varia in conditii fiziologice sau patologice.

Cresterea numarului de leucocite se numeste leucocitoza iar scaderea leucopenie. In mod fiziologic, in efortul fizic avem discreta leucocitoza iar dupa un repaus prelungit usoara leucopenie. Variatiile patologice sunt mult mai mari. In bolile infectioase microbiene, numarul leucocitelor poate creste pana la 15 000 - 30 000 / millimetru cub, uneori si mai mult iar in unele forme de cancer, cum ar fi de exemplu leucemia, numarul poate sa depaseasca cateva sute de mii pe millimetru cub, iar sangele capata o culoare albicioasa (sange alb).

Exista mai multe tipuri de leucocite. Toate tipurile de leucocite intervin la diverse niveluri in apararea organismul fata de diversi agenti patogeni.

Exprimarea procentuala a diverselor tipuri de leucocite se numeste formula leucocitara. In cadrul acestei formule deosebim leucocite cu nucleu unic, numite mononucleare si leucocite cu nucleu fragmentat, polilobat, numite polinucleare.

Mononuclearele reprezinta aproximativ o treime dintre leucocite. Grupa mononuclearelor cuprinde limfocitele si monocitele.

Polinuclearele reprezinta aproximativ doua treimi si cuprind 3 subgrupe celulare. Polinuclearele se mai numesc si granulocite, dupa granulatiile care se observa in citoplasma lor. Polinuclearele se impart in:

polinuclearele neutrofile, cele mai numeroase - se coloreaza bine cu coloranti neutri - se mai numesc polimorfonucleare neutrofile

polinucleare eozinofile - granulatiile se coloreaza bine cu coloranti acizi

polinucleare bazofilele - sunt cele mai putin numeroase - au granulatii cu afinitate pentru colorantii bazici.

Dimensiunile leucocitelor variaza intre 6 - 8 microni pentru limfocite si 20 microni in diametru pentru monocite si neutrofile.

Durata de viata pentru leucocite variaza foarte mult, de la 1 - 2 zile pentru polinuclearele neutrofile, pana la cativa ani pentru limfocitele dependente de timus (limfocitele T). Procesul de formare a leucocitelor se numeste leucopoieza. Toate elementele celulare albe din sange se formeaza la nivelul maduvei osoase hematogene. Reglarea leucopoiezei se face prin mecanisme neuroumorale complexe. Centrii leucopoiezei sunt situati in hipotalamus. Activitatea acestor centri se intensifica atunci cand in sange creste concentratia acizilor nucleici rezultati din distrugerea leucocitelor batrane.

Rolul leucocitelor este complex si diferit in functie de tipul lor:

Polimorfonuclearele neutrofile - reprezinta aproximativ 65 % din totalul leucocitelor - au rol de aparare in special impotriva bacteriilor, pe care le fagociteaza. Polinuclearele neutrofile au capacitatea de a emite prelungiri, numite pseudopode, pot trece prin capilare in tesuturi, proces numit diapedeza si migreaza in tesuturi catre focarele infectate, proces numit chemotactism.

Limfocitele - reprezinta aproximativ 30 %. Exista doua clase principale de limfocite: limfocitele B (care participa la imunitatea umorala, cand se sintetizeaza anticorpi) si limfocitele T (care au roluri complexe, de la distrugerea altor celule pana la roluri de coordonare a intregului sistem imunitar).

Monocitele - reprezinta aproximativ 10 %. Monocitele sunt considerate celule in tranzit in sange, parasesc capilarele si se transforma in macrofage, celule cu roluri importante fiziologice si in apararea imuna.

Eozinofilele - reprezinta aproximativ 4 % - au rol in apararea impotriva parazitilor

Bazofilele - reprezinta aproximativ 1 % - sunt celule importante in procesul de inflamatie.
Citeste si:
  • Leucemie - simptome
  • Operatiile cu lambou
  • Scarlatina
  • Dizenterie bacteriana
  • Ce este infectia?