Ce sunt globulele rosii (eritrocitele)?


Intrebare

Ce sunt globulele rosii (eritrocitele)?

Raspuns

Eritrocitele sunt cunoscute si sub numele de hematii. Sunt celule fara nucleu, care se gasesc in sange, bogate in hemoglobina. Hemoglobina este o proteina de culoare rosie, cu rol in transportul oxigenului si dioxidului de carbon.

Eritrocitele sunt cele mai numeroase elemente figurate din sange. 1 mm de sange contine aproximativ 4 milioane si jumatate de hematii la femeie si 5 milioane de la barbat. La copilul mic numarul eritrocitelor este mai mare, pana la 6 milioane pe millimetru cub iar la locuitorii zonelor cu altitudine mare numarul eritrocitelor poate ajunge pana la 8 milioane pe millimetru cub, datorita mecanismelor de adaptare pentru a face fata concentratiilor scazute de oxigen. Numarul eritrocitelor poate sa creasca temporar atunci cand se elibereaza depozitele de sange situate la nivelul splinei si ficatului.

Eritrocitele sunt formate la nivelul maduvei hematogene.

Numarul eritrocitelor poate sa scada prin doua mecanismele importante: scaderea productiei medulare sau distrugere crescuta in periferie.

Procesul de formare a eritrocitelor se numeste eritropoieza. Cel mai important hormon care determina eritropoieza este eritropoietina, secretata la nivelul rinichiului. Acesta secreta eritropoietina in conditii fiziologice iar secretia este crescuta in conditii de hipoxie. Procesul de eritropoieza necesita asigurarea cu substante nutritive, vitamine (C, B6, B2, acid folic) si fier.

Hematiile au doua roluri esentiale pentru organism:

transportul oxigenului si dioxidului de carbon de la plamani catre tesuturi si invers

in mentinerea echilibrului acidobazic.

Hemoliza reprezinta procesul prin care hematiile sunt distruse. Hemoliza poate fi fiziologica, atunci cand hematiile batrane sau cu defecte sunt distruse la nivelul splinei, ficatului, ganglionilor limfatici sau maduva oaselor.

Hematiile au forma de discuri rotunde sau usor ovalare cu centrul de culoare mai deschisa si periferia mai intens colorata in galben. Acest aspect se datoreaza variatiei grosimii hematiilor care sunt mai groase la periferie - 2, 5 microni - si mai subtiri in centru - 1, 5 microni. Diametru unei hematii este de 7, 5 microni. Pot fi intalnite si eritrocite mai mici de 7 microni (microcite) sau mai mari de 8 microni (macrocite).

Lipsa nucleului permite o incarcare mai mare cu hemoglobina. Suprafata totala a hematiilor este de 4 000 m patrati (de 2 000 ori mai mare ca suprafata corpului).

Durata de viata a unei hematii in sange este de aproximativ 120 zile. Desi traiesc relativ putina vreme, numarul lor ramane constant, printr-o productie constanta in maduva hematogena. Exista un echilibru intre procesul de distrugere si cel de formare.
Citeste si:
  • Ce este hematochezia?
  • Enterita
  • Scuama
  • Acid folic
  • Leptospiroza