Ceruloplasmina - semnificatie clinica


Ceruloplasmina este o proteina plasmatica care are rolul de a transporta ioni de cupru. Mai este denumita cuproxidaza sau feroxidaza. Ceruloplasmina are un timp de injumatatire plasmatica situat intre 4 si 25 zile.

Ceruloplasmina participa la metabolismul transferinei, proteina care transporta in mod specific fierul. In acest fel influenteaza si metabolismul fierului, pe langa cel al cuprului. Cel mai important rol al ceruloplasminei este de a transporta ioni de cupru. O molecula de ceruloplasmina contine 7 atomi de cupru.

 

Valori normale: 20 - 3 5 miligrame / decilitru.

 

Ceruloplasmina este foarte scazuta (valori sub 10 miligrame pe decilitru) in boala Wilson (degenerescenta hepatolenticulara). Ceruloplasmina este un marker de diagnostic al acestui tip de afectiune. De asemenea valori scazute ale ceruloplasminei plasmatice se mai intalnesc in sindromul nefrotic, ciroza hepatica si sindroamele de malabsorbtie. In sindromul nefrotic ceruloplasmina este scazuta pentru ca se elimina in exces la nivel urinar. Ciroza hepatica determina scaderea ceruloplasminei prin scaderea sintezei hepatice.

Ceruloplasmina creste in mod nespecific in inflamatii, in diferite cancere, (in special in limfomul Hodgkin) in sarcina, in lupusul eritematos sistemic sau in alte boli de colagen cum ar fi artrita reumatoida. De asemenea tratamentul cu estrogeni sau anticonceptionale orale determina cresteri are ceruloplasminei.
Citeste si:
  • Preinfarct
  • Ce este claudicatia?
  • Granulom simplu conjunctiv
  • Vitamina K
  • Sidactilia (alipirea degetelor)