Chiuretajul subgingival


Chiuretajul subgingival este o metoda de tratament chirurgical, folosit la pacientii cu boala parodontala mai avansata - care prezinta pungi parodontale, abces parodontal sau recidive dupa alte interventii chirugicale. Prin chiuretajul subgingival se indeparteaza tesutul de granulatie, resturile epiteliale, continutul pungilor parodontale - care intretin fenomenele inflamatorii si infectia la nivel gingival. Chiuretajul subgingival nu este indicat in cazul dintilor cu mobilitate mare.

Exista doua variante de efectuare a chiuretajului subgingival: chiuretaj in camp inchis, chiuretaj in camp deschis.

Chiuretajul in camp inchis - nu se decoleaza gingia, este o metoda cu eficienta mai redusa pentru ca nu exista vizibilitate similara celei din chiuretajul in camp deschis.

Chiuretajul in camp deschis - foloseste incizia cu bisturiul a papilelor interdentare, care se face pana la dinte si osul alveolar, dupa care se indeparteaza tesutul epitelial inflamat si necrozat. Chiuretajul in camp deschis ofera o vizibilitate foarte buna, permite indepartarea tesutului de granulatie de la nivelul gingiei, radacinii, osului alveolar. Se fac spalaturi cu ser fiziologic sau solutie de clorhexidina. Dupa interventie se poate aplica ca o masura de protectie ciment chirurgical.
Citeste si:
  • Ganglioni limfatici
  • Tuberculoza cutanata
  • Fibrinogenul - valori normale
  • Chist pilonidal (sinus pilonidal)
  • Respiratia Cheyne Stokes