Cianoza


Cianoza este o coloratie albastruie a tegumentului si mucoaselor din cauza prezentei in sange a unei cantitati de hemoglobina redusa peste 5 grame / decilitru sau a unei hemoglobine anormale sau a unor compusi rari de hemoglobina.

Cianoza determinata de prezenta unor hemoglobine anormale este o situatie rara. Cele mai multe cazuri de cianoza se datoresc prezentei de hemoglobina redusa. Se considera ca cianoza apare daca concentratia hemoglobinei reduse creste peste 5 grame / decilitru.

Cianoza nu inseamna neaparat prezenta hipoxiei sau hipoxemiei. Hipoxemia inseamna scaderea concentratiei oxigenului in sange si poate aparea si in absenta cianozei, prin reducerea cantitatii de transportor - hemoglobina. Hipoxemia poate sa apara in anemii, in intoxicatia cu monoxid de carbon (care fixeaza ireversibil hemoglobina, care isi pierde capacitatea de a transporta oxigen. Pacientii care au intoxicatia cu monoxid de carbon nu prezinta cianoza, tegumentele au o culoare rosu aprins. Pacientii cu anemie fac mai greu cianoza din cauza cantitatii mai scazuta de hemoglobina circulanta. Prezenta de cianoza la un pacient cu anemie este un semn de gravitate. Invers, la pacientii cu policitemie, care prezinta valori crescute ale hemoglobinei circulante cianoza poate sa apara relativ usor, fara hipoxemie concomitenta.

Hipoxia inseamna oxigenarea tisulara scazuta. Hipoxia poate sa apara chiar si atunci cand exista o concentratie normala de hemoglobina care transporta oxigen - in intoxicatia cu cianura.

 

Patogenie

Hemoglobina are rolul de a transporta oxigenul, cu care formeaza un compus labil numit oxihemoglobina. Cantitatea de oxigen care este dizolvata in sange este nesemnificativa. Oxihemoglobina se formeaza la nivelul plamanilor, unde exista o presiune partiala a oxigenului mai crescuta si se desface la periferie, unde concentratia oxigenului este mai redusa. Dupa ce cedeaza oxigenul hemoglobina se transforma in hemoglobina redusa.

In conditii normale un gram de hemoglobina transporta 1, 34 ml de oxigen. Concentratia normala de hemoglobina este de 15 grame / decilitru. 100 ml de sange transporta aproximativ 20 mililitri de oxigen legat de hemoglobina.

La presiunea alveolara normala saturatia oxigenului in sange este de aproximativ 97%, adica 1 00 ml de sangetransporta 19, 5 ml de oxigen care este legat ca si oxihemoglobina si 0, 3 ml de oxigen care este dizolvat in plasma.

Sangele venos transporta la 1 00 ml de sange aproximativ 15 ml de oxigen, la o saturatie de 75%.

Diferenta intre saturatia oxigenului in sangele arterial si cel venos este data de consumul tisular normal.

Cianoza este coloratia care se observa la nivelul tegumentelor si mucoaselor si arata gradul de saturatie in oxigen a sangelui din circulatia superficiala.

Se considera ca cianoza apare atunci cand concentratia hemoglobinei reduse creste peste 5 grame pe decilitru. Cianozanu este dependenta de raportul intre oxihemoglobina si hemoglobina redusa, adica de gradul de saturare a hemoglobinei, ci de cantitatea de hemoglobina redusa. Din acest motiv in anemie cianoza apare rar si are o semnificatie nefasta iar in cresterea cantitatii de hemoglobina care se intalneste in policitemie cianoza poate sa apara usor pentru ca creste cantitatea de hemoglobina redusa. Poliglobulia este caracterizata prin aparitia unei coloratii caracteristice de rosu inchis din cauza unui grad usor de cianoza care apare pe un fond de coloratie rosu intens.

Policitemia poate fi primitiva, reprezentand o forma de proliferare maligna medulara a seriei rosii sau poate fi secundara din cauza unei hipoxii cronice care stimuleaza eliberarea si sinteza de eritropoietina in exces sau din cauza unei tumori renale care secreta eritropoietina.

Clasificarea tipurilor de cianoza

Cianoza este determinata in majoritatea cazurilor de prezenta unui exces de hemoglobina redusa circulanta. Mai rar se constata prezenta unor hemoglobine anormale.

cianozele care sunt consecinta unui exces de hemoglobina se clasifica in:

- cianoza care apare prin mecanism central

- cianoza care apare prin mecanism periferic

 

Cianoza prin mecanism central - apare datorita unei cantitati mai mari de hemoglobina redusa la nivelul sangelui arterial, care se poate datora unei oxigenari insuficiente la nivel pulmonar sau amestecarii sangelui venos cu cel arterial la nivelul cavitatii cardiace prin existenta unui sunt.

Afectiunile pulmonare determina cel mai frecvent cianoza prin mecanism central. In principal acestea actioneaza prin perturbarea raportului ventilatie / perfuzie. In mod normal exista o proportionalitate intre ventilatia alveolara si perfuzia alveolar. Daca acest raport este afectat apar teritorii alveolare care sunt prost ventilate dar irigate sau teritorii perfuzate care sunt ventilate. Aceste situatii se intalnesc in bolile pulmonare comune cum ar fi bronsita cronica, astmul bronsic, care determina cianoza prin acest mecanism.

Cianoza prin mecanism central poate sa apara in: pneumonie, afectarea ventilatii prin perturbarea mecanici respiratorii (pareze musculare, fracturi costale, deformari toracice), in unele boli neurologice care determina afectarea respiratiei, in obstructiile cailor aeriene, fibrozele pulmonare, etc.

Cianoza care apare prin mecanism central este o cianoza generalizata calda. Daca se administreaza oxigen suplimentar cianoza poate sa dispara sau sa se amelioreze, daca mecanismul este pulmonar. Cianoza nu dispare daca mecanismul este prin shunt intracardiac. Producerea de vasodilatatie in teritoriul cianotic nu provoaca disparitia cianozei.

In concluzie, cianoza prin mecanism central apare ca o cianoza generalizata, care nu cedeaza la vasodilatatie si poate ceda la administrarea de oxigen. Se intalneste in bolile pulmonare si, uneori, in cele cardiace congenitale.

 

Cianoza de prin mecanism periferic - sunt cauzate de cresterea extractiei de oxigen din tesuturi, dintr-un sange arterial care este normal oxigenat. Cianoza periferica se intalneste in mod obisnuit in scaderea vitezei de circulatie locala sau generala care determina staza, in tesuturile care au activitatea metabolica normala. Aceste tesuturi extrag oxigen, creste cantitatea de hemoglobina redusa.

Staza localizata poate sa apara printr-un deficit al circulatiei arteriale (expunerea la frig, anxietate, sindrom Raynaudateroscleroza obliteranta, vasculite) sau prin deficit al circulatiei venoase (tromboflebita profunde, varice, insuficienta venoasa cronica). Staza generalizat apare in insuficienta cardiaca cronica si in soc.

Indiferent de mecanismul de aparitie cianoza periferica apare prin determinarea unei diferente arteriovenoase de oxigen, adica consumul unei cantitati mai mari de oxigen / unitate transportoare.

Expunerea la frig poate cauza un vas arteriolar si cianoza care este vizibila mai ales la buze si unghii. Temperaturile scazute diminueaza metabolismul cutanat, scade si disocierea hemoglobinei si poate aparea vasodilatatia paralitica, ceea ce duce la aparitia eritemului cutanat.

Sindromul Raynaud se caracterizeaza prin aparitia unui spasm arteriolar care determina cianoza degetelor.

Obstructia arteriala scade irigatia segmentelor afectate si determina paloare care se poate insoti de cianoza prin staza in patul capilar. De asemenea poate sa apara vasodilatatie paralitica cianotica iar tegumentele capata un aspect palid, cu zone cianotice - aspect marmorat.

Staza venoasa duce la staza capilara, cu scaderea cantitatii de oxigen din sangele venos, pe masura ce aceasta este consumat de catre tesuturi. Apare o cianoza intensa.

Insuficienta cardiaca cronica si socul determina incetinirea marcata a vitezei de circulatie a sangelui si cianoza periferica. Socul se caracterizeaza prin scadere tensionala rapida si importanta si aparitia unui aspect marmorat din cauza vasoconstrictiei cutanate. Aspectul marmorat este vizibil mai ales pe abdomenul si membrele inferioare.

Indiferent de mecanismul de aparitie, cianoza periferica este rece, din cauza scaderii circulatiei cutanate, diminueaza la vasodilatatie (de exemplu prin frecarea lobului urechii sau imersia mainii in apa calda) si nu este ameliorata de administrarea de oxigen pentru ca sangele arterial este bine oxigenat.

Cianoza periferica poate sa fie generalizata in staza sistemica, care apare in insuficienta cardiaca cronica - cel mai frecvent sau in soc. Cianoza periferica este localizata in afectiunile care determina staza regionala - de origine vasculara, venoasa sau arteriala.

Cianoza care apare prin variante de hemoglobina

Hemoglobina Kansas - este o hemoglobina anormala care apare prin inlocuirea unui aminoacid din structura hemoglobinei. Are o afinitate scazuta pentru oxigen fata de hemoglobina normala. Defectul se transmite ereditar. Pacientii prezinta cianoza dar nu au hipoxie sau hipoxemie.

Methemoglobina - este o forma oxidata a hemoglobinei. Concentratia normala in sange este de aproximativ 1% din totalul hemoglobinei. Aceasta forma de hemoglobina nu serveste transportului oxigenului. Cresterea cantitatii de methemoglobina se poate intalni in anumite afectiuni transmise ereditar (hemoglobina M, defectului genetic de methemoglobina reductaza) sau in administrarea de substantele oxidante (sulfamide, fenacetina, nitrati). La sugari cianoza poate sa apara prin administrarea de lapte artificial preparat cu apa care contine cantitati crescute de nitrati. Cianoza are o nuanta albastru - cenusie. Cianoza apare la concentratii serice de peste 1, 5 grame / decilitru methemoglobina.

Sulfhemoglobina - este o varianta de combinatie a hemoglobinei cu hidrogenul sulfurat. Apare dupa administrarea de medicamente: sulfamide, fenacetina. Sangele are o culoare verzuie.
Citeste si:
  • Markeri tumorali - CA 125
  • Albumina urinara
  • Keratoza actinica
  • Ce este hipovolemia?
  • Boala Addison - etiologie, diagnostic, tratament