Ciclu cardiac


Ciclul cardiac reprezinta succesiunea sistola - diastola. Durata ciclului cardiac este dependenta de frecventa cardiaca.

Ciclul cardiac are urmatoarele etape:

Sistola atriala - reprezinta contractia atriilor care asigura o umplere suplimentara a ventriculilor ( un plus de 30 % ). Sistola atriala are o durata de 0, 11 secunde.

Diastola atriala - reprezinta relaxarea atriilor. Atunci cand incepe diastola atriala incepe si contractia ventriculara. Diastola atriala are o durata de 0, 69 secunde

Sistola ventriculara - la sfarsitul sistolei arteriale ventriculii contin o cantitate de 120 mililitri de sange. Acesta va fi propulsat in aorta si artera pulmonara. Sistola ventriculara dureaza aproximativ 0, 27 secunde.

Diastola ventriculara - are loc la sfarsitul sistolei ventriculare, presupune relaxarea ventriculara si scaderea presiunii din interiorul ventriculilor. Are o durata de 0, 53 secunde. In timpul diastolei ventriculare se produce umplerea cu sange a ventriculilor. In prima si a doua parte a diastolei ventriculare umplerea cu sange din atrii are loc in mod pasiv, iar ultima parte ventriculii se umplu cu ajutorul contractiei atriilor.

Prin diastola generala a inimii se intelege perioada din cadrul ciclului cardiac in care atat atriile cat si ventriculii se gasesc in stare de relaxare.
Citeste si:
  • Rabia (Turbarea)
  • Leucemie - simptome
  • Cancer de col uterin - stadializare
  • Hiperhidroza (transpiratie abundenta)
  • Alfafetoproteina - semnificatie