Ciroza alcoolica - diagnostic, tratament


Consumul excesiv de alcool este cea mai frecventa cauza de ciroza in America de Nord, de Sud si multe tari vest europene.

Ciroza alcoolica este una din entitatile de boala produse prin ingestia de alcool: ficatul gras alcoolic (steatoza hepatica) , hepatita etanolica si ciroza etanolica.

 

Morfopatologie

Ciroza etanolica, clasica ciroza Laennec, este o ciroza micronodulara, in care procesul fibrotic este difuz si omogen.

 

Ce cantitate de alcool produce ciroza?

Consumul de alcool necesar aparitiei cirozei este foarte variabil. Un consum cu risc inalt pentru ciroza este un consum zilnic de peste 200 g alcool pur timp de 10 ani. Riscul cel mai inalt este determinat de cantitatea ingestiei si de caracterul zilnic al consumului; tipul de alcool este mai putin important .

Doar10-15 % din marii alcoolici dezvolta ciroza hepatica, aceasta sugerand ca exista o predispozitie metabolica de a dezvolta boala. Femeile dezvolta boala la cantitati de 4-5 ori mai mici decat barbatii; faptul se datoreaza inabilitatii genetice de metabolizare a alcolului determinata de un bagaj mai redus de alcooldehidrogenaza atat la nivel hepatic cat si la nivelul tubului digestiv.

 

Steatoza si hepatita alcoolica

Steatoza hepatica este o entitate perfect reversibila odata cu incetarea ingestiei.

Hepatita alcoolica este un precursor al cirozei etanolica si se caracterizeaza prin necroze hepatocitare, infiltrarea ficatului cu PMN, aparitia de hialin alcoolic, si depozitia de colagen la nivelul spatiilor perivenulare( zona centrolobulara).

 

Simptome si semne

Steatoza hepatica prezinta manifestari clinice reduse sau absente. Poate fi diagnosticata intamplator cu ocazia efectuarii unei ecografii abdominale. Hepatomegalia, uneori dureroasa poate fi singura manifestare clinica.

Simptomele si semnele in hepatita alcoolica sunt variate, de la forme usoare sau asimptomatice pana la forme cu evolutie letala.

Hepatita alcoolica este asemanatoare ca evolutie cu hepatica virala acuta sau toxica.

Persoanele cu hepatita alcoolica pot prezenta:

greata

inapetenta

varsaturi

stare de rau general

dureri abdominale

 icter

ascita

encefalopatie hepatica

sangerari

In general, continuarea consumului de alcool determina aparitia unor episoade de acutizare, cu icter, ascita, tulburari neurologice in cadrul encefalopatiei hepatice, acutizari care pot provoca decesul.

Incetarea consumului de alcool amelioreaza de obicei simptomele, insa modificarile histologice pot exista mai mult de 6 luni.

Ciroza alcoolica poate fi asimptomatica pana la 40 % din cazuri, care sunt descoperite accidental la autopsie sau laparotomie.

Simptomele in ciroza alcoolica se instaleaza treptat, dupa mai mult de 10 ani de consum cronic de alcool.

Pacientii alcoolici prezinta inapetenta si malnutritie care determina scaderea maselor musculare si scadere ponderala. Tulburarile de coagulare apar din cauza faptului ca ficatul lezat nu mai poate sintetiza factori ai coagularii. Pacientul prezinta cu usurinta echimoze.

 

Semnele severe ale decompensarii cirozei sunt icterul progresiv, sangerarile din varicele gastroesofagiene, encefalopatia hepatica si ascita.

Alte semne constatate la pacientii cu ciroza alcoolica:

stenoze vasculare

eritroza palmara

hipertrofia glandelor parotide si lacrimale

 splenomegalie

hipertrofia falangelor distale

edeme periferice

atrofie testiculara

 ginecomastie - pentru barbati

semne de virilizare la femei

contractura Dupuytren - contractura degetelor mainilor in flexie din cauza fibrozei fasciei palmare - asociata cu alcoolismul.

Incetarea consumului de alcool in cazul cirozei poate aduce ameliorari semnificative si o stabilizare a evolutiei clinice. In absenta opririi consumului de alcool simptomele si semnele se agraveaza progresiv si pacientii au evolutie catre deces prin coma hepatica, hemoragii esofagiene sau infectii recurente.

 

Modificari de laborator in afectiunile determinate de alcool

Steatoza hepatica sau ficatul gras prezinta modificari minime ale investigatiilor de rutina: cresteri reduse ale aspartat aminotransferazei serice (AST), discreta crestere a bilirubinei sau fosfatazei alacaline. De obicei insa, aceste valorii sunt normale.

In leziunile mai avansate pot fi prezente:

anemie - care poate fi cauzata de deficit de vitamina B 12, acid folic (care se asociaza cu alcoolismul), de pierderi gastrointestinale acute sau cronice de sange, de hipersplenism sau de efectul supresor al alcoolului asupra maduvei osoase

trombocitopenie - din cauza hipersplenismului si efectului inhibititor al alcoolului asupra maduvei hematogene

cresterea transaminazelor, cu cresterea mai ales a aspartat aminotransferazei (AST)

modificarea timpilor de coagulare - din cauza modificarii metabolismului vitaminei K si sintezei insuficiente de factori ai coagularii

scaderea albuminelor serice - din cauza sintezei scazute hepatice

scaderea fibrinogenului - din cauza sintezei scazute hepatice

cresterea amoniacului sanguin- din cauza functiei hepatice alterate de transformarea a amoniacului in uree

 

Prognostic

Steatoza hepatica alcoolica (ficatul gras alcoolic) are un prognostic bun, cu revenire la starea initiala, daca se inceteaza consumul de alcool.

Cazurile cu afectare minima de hepatita alcoolica se pot recuperarea complet din punct de vedere clinic, cu persistenta unor modificari hepatice si histologice. Pacientii care prezinta crestere marcata a bilirubinei serice, crestere a creatininei serice, modificarea timpilor de coagulare, encefalopatie, ascita prezinta un prognostic nefavorabil, cu deces pe termen scurt.

Incetarea consumului de alcool amelioreaza semnificativ prognosticul pacientilor care au leziuni hepatice determinata de alcool. Se considera ca pacientii cu o complicatie majora a cirozei (ascita, tulburari de coagulare, sangerare din varice, encefalopatie hepatica), care continua sa consume alcool, au o durata de supravietuire mai mica de 50% la 5 ani.

 

Tratament

Nu exista un tratament specific pentru ciroza alcoolica. Dupa cum a fost mentionat anterior, intreruperea consumului de alcool este esentiala.

Terapia hepatica este de obicei de sustinere, tratamentele specifice se aplica in cazul complicatiilor cirozei: sangerare din varicele esofagiene, ascita, encefalopatie hepatica, etc.

Administrarea de alte medicamente la pacientul cu ciroza necesita prudenta, deoarece multe medicamente sunt metabolizate hepatic sau pe cale biliara. In lipsa unor functii normale ale ficatului, dozele obisnuite pot provoca efecte nefavorabile prin atingerea unor concentratii mai mari decat la persoanele normale.
Citeste si:
  • Anevrism
  • Anatomia dintilor
  • Anemia aplastica determinata de infectia cu virusul B 19
  • Rolurile insulinei
  • Proteinurie - semificatie clinica