Clasificarea hipoglicemiilor


Hipoglicemia reprezinta scaderea glicemiei sub valoarea minima normala de 60 mg/dl. Manifestarile clinice sunt predominant neuropsihice, pentru ca sistemul nervos este dependent metabolic aproape exclusiv de glucoza, neputand folosi ca substrat pentru producerea energiei acizii grasi sau aminoacizii.
Din acest motiv, in caz de hipoglicemie, intervin rapid mecanisme compensatorii:
-    Hipotalamusul stimuleaza eliberarea de catecolamine care cresc glicogenoliza hepatica si corticosuprarenalele, cu eliberare de glucocorticoizi, care cresc sinteza hepatica de glucoza
-    Catecolaminele si glucocorticoizii cresc eliberarea de acizi grasi, care pot fi folositi ca substrat energetic pentru alte tesuturi, lasand glucoza pentru sistemul nervos
-    Sunt stimulati receptorii simpatici alfa-2 de la nivelul pancreasului si se inhiba eliberarea de insulina
-    Este eliberat glucagon de la nivel pancreatic, care inhiba secretia de insulina si stimuleaza glicogenoliza si gluconeogeneza.
 


-    Senzatie de foame imperioasa
-    Stare rau general
-    Hipersudoratie
-    Hiperemie
-    Tremor
-    Cefalee
-    Incoerenta verbala
-    Lipotimie
-    Convulsii, afectarea senzoriului, coma, deces in cazurile grave


Hipoglicemiile pot fi impartite, din punct de vedere etiopatogenic in:
-    Hipoglicemii spontane
-    Hipoglicemii postprandiale
-    Hipoglicemii induse


Hipoglicemiile spontane sunt intalnite intr-o serie de afectiuni hormonale, hepatice sau de alta natura:
-    Insulinoame – tumori pancreatice hipersecretante de insulina
-    Tumori extrapancreatice (prin consum crescut de glucoza, prin stimularea nervului vag sau prin sinteza unor substante insulin-like)
-    Afectarea glandelor suprarenale cu deficit de glucocorticoizi
-    Insuficienta hipofizara
-    Insuficienta tiroidiana
-    Boli severe hepatice, cand ficatul este nefunctional mai mult de 80%
-    Hipoglicemia cetozica a copiilor – apare la copii sub 5 ani, de cauza necunoscuta, determinata de defictul de alanina, un aminoacid care intra in structura glucozei
-    Glicogenozele – afectiuni genetice in care lipsesc enzime hepatice care degradeaza glicogenul; acesta se acumuleaza in exces la nivel hepatic (boala von Gierke, boala Cori, boala Hers, etc.)

In unele afectiuni hipoglicemia poate aparea, in mod paradoxal, dupa maese:
-    Rezectii gastrice, gastroduodenale – alimentele ajung prea rapid in jejun si ileon, absorbtia de glucide este rapida si se stimuleaza intens secretia de insulina cu hipoglicemie
-    La persoanele cu hipervagotonie – in general persoane tinere cu labilitate emotionala; postprandial apare hipersecretie de insulina
-    Intoleranta ereditara la fructoza – acesti pacienti nu pot metaboliza fructoza din cauza unui deficit enzimatic si este inhibata sinteza de glucoza; manifestarile apar dupa consumul de alimente bogate in fructoza
-    Galactozemia ereditara – este o afectiune ereditara, caracterizata de lipsa unei enzime care metabolizeaza galactoza, se produce inhibarea gluconeogenezei; hipoglicemia apare dupa consum de lactate, care sunt bogate in galactoza

Hipoglicemiile induse apar, cel mai frecvent, in urmatoarele situatii:
-    Erori de tratament ale diabetului zaharat – supradozare de insulina, schimbarea preparatelor de insulina, supradozare de antidiabetice orale, scimbarea locului de administrarea insulinei subcutanat
-    Erori igieno-dietetice – regim hipoglucidic sever, cure de slabire, efort fizic intens care creste consumul de glucoza
-    Alcolismul acut si cronic – alcoolul scade rezervele de glicogen hepatic, inhiba enzimele glicogenolizei si gluconeogenezei si creste patrunderea glucozei in celule




Citeste si:
  • A-beta-lipoproteinemia
  • Gangrena Fournier
  • Reumatism articular acut
  • Test Lasegue
  • Foetor hepatic