Virusuri gripale - clasificare


Virusurile gripale sunt virusuri ARN care fac parte din familia Orthomyxoviridae.

Numele Orthomyxoviridae provine din limba greaca: myxa inseamna mucus, sugerand afinitatea acestor virusuri pentru mucopolizaharidele care se afla pe suprafata celulelor respiratorii.

Exista doua genuri distincte care fac parte din familia Orthomyxoviridae:

- genul Influenza virus, care cuprinde tipurile A si B

- influenza C virus care cuprinde tipul C

 

Nucleoproteinele virale permit separarea si clasificarea celor trei tipuri de virus gripal: A, B, C.

Nu exista imunitate incrucisata intre tipurile de virus gripal.

Tipurile de virus A si B sunt cel mai frecvent implicate in aparitia gripei. Din acest motiv, vaccinarea gripala sezoniera se face cu un vaccin care contine doua tulpini de virus A si o tulpina de virus B.

Virusul gripal de tip A

Virusul gripal de tip A are ca rezervor omul si animalele (pasari, mamifere). Acest tip de virus este cel mai raspandit la om. Se caracterizeaza printr-o mare variabilitate genetica, sufera frecvent mutatii minore care sunt responsabile de aparitia epidemiilor de gripa si mai putin frecvent mutatii majore - care sunt responsabile de aparitia pandemiilor.

Virusul gripal de tip A afecteaza toate grupele de varsta, dar are o mortalitate si o morbiditate semnificativ mai ridicate la persoanele tarate si la varstnici.

Exista 16 tipuri distincte de hemaglutinina (H) si 9 tipuri de neuraminidaza (N) care se pot combina si pot rezulta numeroase subtipuri.

Virusul gripal de tip B

Are o variabilitate genetica redusa si determina rar epidemii. De obicei produce cazuri sporadice, cu evolutie clinica favorabila, care afecteaza mai ales copiii. Virusul gripal de tip B are rezervor uman. Nu prezinta subtipuri virale.

Virusul gripal de tip C

Similar virusului gripal de tip B, nu prezinta subtipuri, are rezervor uman si nu produce epidemii. Este responsabil de forme clinice usoare sau asimptomatice. Se considera ca dupa varsta de 15 ani majoritatea populatiei prezinta anticorpi specifici.
Citeste si:
  • Episod depresiv - forme clinice
  • Alcool dehidrogenaza
  • Alcaloza metabolica
  • Leucoplazie
  • Onicogrifoza