Coagularea intravasculara diseminata


Coagularea intravasculara diseminata este o afectiune de mare gravitate, reprezentand, in cel mai mult cazuri, o complicatie a unor boli severe.
Este caracterizata de activarea generalizata si necontrolata a hemostazei, concomitent cu fibrinoliza, mai ales in vasele mici.
Coagularea intravasculara diseminata poate fi activata pe cale clasica a coagularii, atunci cand exista leziuni vasculare extinse la nivelul endoteliului. Acestea apar in starile de soc (toxico-septic, cardiogen, anafilactic, etc) sau atunci cand se depun cantitati mari de complexe imune in endotelii.


Declansarea pe calea extrinseca are loc prin eliberarea in circulatie a unor cantitati mari de factor III al coagularii (tromboplastina tisulara). Acest fapt se poate intalni in:
-    Hemoliza masiva
-    Leucemii (leucemia acuta promielocitara)
-    Traumatisme
-    Tumori
-    Interventii chirurgicale la nivelul organelor bogate in tromboplasina tisulara (plaman, creier)
-    Dezlipire de placenta, fat mort retentionat, embolie amniotica, mola hidatiforma

Prima consecinta este activarea necontrolata si generalizata a cascadei coagularii. Apar microtromboze in vasele mici, care determina necroze in diferite organe cu sindrom de insuficienta multipla de organ si anemie hemolitica microangiopatica.
Activarea intensa a coagularii determina epuizarea factorilor de coagulare si scaderea numarului de trombocite. Din acest motiv, coagularea intravasculara diseminata se mai numeste coagulopatie de consum.


Coagularea excesiva declanseaza, de asemenea, hiperfibrinoliza secundara, cu rol in liza cheagurilor. Aceasta  agraveaza hemoragiile. 
Se activeaza sintrza de bradikinina, un mediator al inflamatiei, care induce vasodilatatie si hipovolemie, prin cresterea permeabilitatii capilare.
Evolutia este spre exitus, in majoritatea cazurilor, in ciuda masurilor de terapie intensiva.
Citeste si:
  • Hernie inghinala
  • Hematocritul
  • Chist branhial
  • Keratoza actinica
  • Mioclonia, mioclonie