Colangita


Colangita reprezinta infectia cailor bilare. Afectiunea poate evolua sever si unele cazuri poate determina deces.

Colangita a fost descrisa pentru prima data in anul 1877 de catre Charcot care descris triada: febra, icter, durere la nivelul hipocondrului drept.
In anul 1959 Reynolds a descris forma severa de colangita prin pentada: icter, febra, durere la nivelul hipocondrului drept, soc septic, confuzie.
 

Cauze


Colangita este favorizata de staza bilei in caile biliare, din cauza obstructiei de diferite cauze. Cea mai frecventa cauza de obstructie la nivelul cailor bilare este litiaza cailor bilare. Pot reprezenta de asemenea cauze: interventiile chirurgicale pe caile biliare, cancerele de cai biliare, chisturile biliare, diferite malformatii.
Staza favorizeaza multiplicarea germenilor si aparitia colangitei.
 

Mortalitate


Afectiunea poate avea evolutie letala, mai ales in lipsa tratamentului. Studiile raporteaza o mortalitate generala in absenta tratamentului care variaza intre 13 - 88 %.
 

Epidemiologie


Colangita apare predominant la adulti, cu o varsta medie de aparitie de 50 - 60 de ani. Nu exista diferente semnificative in functie de sex sau rasa.
O varianta de colangita- colangita piogenica recurenta - apare mai frecvent in Asia de Sudest.
 

Simptome si semne


Pacientul tipic cu colangita prezinta un istoric de litiaza biliara si triada caracteristica Charcot: febra, icter, durere la nivelul hipocondrului drept.
Febra este prezenta la aproximativ 95 % dintre pacienti, 90% au durere la nivelul hipocondrului drept, iar 80 % au icter.

Diagnosticul diferential se face in principal cu colangita sclerozanta primara.
 

Diagnostic


Investigatiile de rutina arata de obicei leucocitoza (cresterea numarului de leucocite in sange), cresterea valorii bilirubinei. De asemenea, de obicei sunt crescute moderat transaminazele si amilaza.
Hemocultura, recoltata inainte de inceperea tratamentului antibiotic, poate identifica germenii raspunzatori de infectia cailor bilare in aproximativ 50 % din cazuri.
Culturile biliara sunt pozitive la aproape toti pacientii.
 

Tratament


In timpul episodului acut de colangita este necesara oprirea aportului alimentar pe cale orala, pentru a nu favoriza staza. Hidratarea pacientilor se face pe cale intravenoasa.

Tratamentul medicamentos consta in principal din administrarea de antibiotice cu spectru larg pentru a combate infectia. Obstructia biliara poate determina cresterea presiunii in arborele biliar, fapt care poate impiedica ajungerea antibioticului in caile biliare. Din acest motiv in unele cazuri este necesara decompresie chirurgicala si drenajul biliar.

Pentru decompresia cailor bilare se poate interveni atat pe cale clasica chirurgicala cat si pe cale endoscopica sau pe cale transhepatica percutanata.

De obicei se administreaza derivate de penicilina, cum ar fi piperacilina stau cefalosporine de a treia generatie (de exemplu ceftazidim) asociate cu metronidazol pentru anaerobi.
Unele studii au aratat ca fluorochinolonele sunt eficiente in tratamentul colangitei.
Citeste si:
  • Ce este fibroza?
  • Poliglobulie
  • Ciclu cardiac
  • Cardiomiopatia dilatativa determinata de consumul de alcool
  • Fibrilatie ventriculara