Colecistita cronica


Colecistita cronica reprezinta prezenta unui proces inflamator cronic la nivelul colecistului (veziculei biliare).
Colecistita cronica poate fi:
litiazica
nelitiazica

 

Anatomia cailor biliare

 

Colecistita cronica litiazica


Colecistita cronica insoteste aproape orice proces de litiaza a colecistului si se prezinta sub diverse grade de intensitate. In general, cu cat litiaza este mai veche, cu atat vor fi mai avansate modificarile peretelui colecistului.

 

Modificari ale colecistului


Litiaza biliara reprezinta un factor iritativ pentru mucoasa vezicii biliare. Are loc un proces de hiperplazie a mucoasei - colecistita hiperplazica.
In etapele urmatoare apare un proces inflamator cronic care este situat la mucoasa si submucoasa. Mucoasa incepe sa se atrofieze progresiv, iar in submucoasa apar modificari progresive de fibroza. Intregul perete poate fi invadat de tesutul scleros inflamator care va inlocuri structurile musculare.
Grosimea peretelui colecistului creste treptat, peretele nu mai este suplu. Pot aparea depuneri calcare in perete, cu aparitia veziculei calcare.
Modificari similare apar si la nivelul canalului cistic, prin care bila ajunge in vezica biliara. Consecinta este excluderea colecistului din circuitul biliar, fapt accentuat si de reducerea volumului colecistului. Colecistul are tendinta de a se mula pe calculi. In aceasta faza se poate vorbi de colecistita cronica scleroatrofica.

 

Semne si simptome


In general, cu cat leziunile sunt mai avansate, cu atat semnele si simptomele sunt mai putin evidente. In colecistita scleroatrofica nu exista colica biliara. Aceasta se intampla din cauza faptului ca colecistul nu are capacitatea de a se contracta. In general colecistitele scleroatrofice sunt asimptomatice.
Stadiile mai putin avansate pot determina simptome, pentru ca inca mai exista structuri musculare capabile de contractie: durere sau jena la nivelul hipocondrului drept sau epigastru, greata, varsaturi, inapetenta.

 

Diagnostic


Ecografia abdominala este investigatia obligatorie, de electie. Aceasta ofera informatii precise asupra prezentei sau absentei litiazei, asupra grosimii peretilor veziculari sau procesului de fibroza. De obicei, o litiaza confirmata prin ecografie nu necesita explorari imagistice suplimentare.

 

Tratament


Tratamentul de electie este indepartarea colecistului prin colecistectomie laparoscopica sau chirurgicala. Interventiile pentru colecist scleroatrofic sunt relativ dificille, pentru ca procesul de scleroza modifica anatomia regiunii respective. Este dificila izolarea elementelor cistice. Din acest motiv, este mai indicata interventia chirurgicala clasica decat cea laparoscopica pentru ca se poate interveni mai facil iar accesul este mai bun.

 

Colecistita cronica nelitiazica


Colecistita cronica nelitiazica grupeaza afectiuni ale veziculei biliare sau cisticului care histopatologic prezinta inflamatiecronica, fara prezenta de calculi sau de incrustatii calcare.

 

Cauze


Colecistita cronica nelitiazica poate avea diverse cauze:
modificari de echilibru intre diferite componente ale bilei cu formare de colesterol pe mucoasa, care are efect iritativ
refluxul pancreatic sau duodenopancreatic in caile biliare
mici pusee inflamatorii repetate, care sunt asimptomatice si care au drept consecinta modificari morfologice parietale
cauze indirecte: hepatita cronica evolutiva, apendicita cronica, afectiuni genitale cronice, ulcer gastric sau duodenal
 infectii repetate - din cauza prezentei bacteriilor in vezicula biliara, care au ajuns aici pe diverse cai, favorizate de diferiti factori: obstacole, sarcina, reflux pancreatic, stress, alergie

 

Modificari ale colecistului


Analiza histopatologica arata prezenta inflamatiei cronice si a modificarilor de scleroza si fibroza.

 

Semne si simptome


Simptomatologia este polimorfa si necaracteristica, are un debut insidios. Poate fi prezenta simpla jena in hipocondrul drept, pana la colica biliara, asociata cu alte manifestari. Durerile pot fi insotite de migrene, greata, balonare, gust amar, uneori constipatie. Durerea poate iradia in epigastru sau posterior in umarul drept si uneori chiar in bara. Durerea poate fi insotita de varsaturi care se repeta la anumite intervale de timp, mai ales dupa alimentatie copioasa sau stres.
Pacientii pot prezenta scadere in greutate, din cauza faptului ca evita sa se alimenteze, pentru a evita declansarea colicilor si varsaturilor.
Tulburarea evacuarii veziculei biliare poate determina alternanta de diaree - constipatie.
Pot aparea puseuri febrile de scurta durata, insotite de dureri in hipocondrul drept si de sensibilitate la palpare.

 

Diagnostic


Ecografia abdominala precizeaza absenta calculilor si poate evidentia eventuale modificari anatomice: polipi, staza, hipertonie.

 

Tratament


Colecistitele cronice litiazice pot evolua cu acutizari repetate si dureroase ce pot obliga la interventie chirurgicala.
Tratamentul initial este medical, pentru o perioada obligatorie pentru cel putin 3 - 6 luni.

Tratament igienodietetic:
evitarea alimentelor ce produc contractii veziculare - grasimi, sosuri, afumaturi, vanat, mirodenii, mezeluri
servirea de mese in cantitate mica - 4 - 5 mese / zi pentru a asigura o buna golire a veziculei

Tratament simptomatic:
analgezice
antispastice
administra de colecistokinetice pentru a combate staza veziculara
antiemetice pentru varsaturi

Tratamentul chirurgical se indica in:
suferinta persistenta si indelungata care nu se amelioreaza cu tratament simptomatic
asocierea cu alte simptome din partea organelor de vecinatate: pancreatita cronica, duodenita, etc.
aparitia de complicatii: angiocolita, pancreatita acuta, colecistita acuta

Colecistectomia laparoscopica este indicatia de electie.
Citeste si:
  • Ce este fibrilatia ventriculara?
  • Acantoliza
  • Ce este circulatia sistemica (marea circulatie)?
  • Amilaza
  • Osteomielita supurata cronica