Colica biliara


Definitie colica biliara: cea mai frecventa forma de manifestare clinica pentru litiaza biliara (colelitiaza sau coledocolitiaza). Termenul de colica semnifica durere paroxistica care survine in valuri. In majoritatea cazurilor, durerea din colica biliara nu are aceste caracteristici. Din acest punct de vedere se poate considera ca denumirea de colica biliara este improprie.

Caracteristicile durerii din colica biliara: durerea apare la cateva ore dupa o masa (mai ales dupa mesele bogate in lipide, condimente), este progresiva ca intensitate. Durerea este localizata la nivelul hipocondrului drept si in epigastru, poate iradia la nivelul toracelui posterior.
Durerea are debut acut. Intensitatea maxima este la o ora dupa debut. De obicei dureaza pana la 6 ore. Poate ceda la antialgice si antiinflamatorii nesteroidiene.
Apare mai frecvent noaptea, fapt care este favorizata de anatomia cailor biliare: pozitia orizontala din timpul somnului favorizeaza migrarea pietrelor.

Simptome asociate: greata, varsaturi, transpiratii, anxietate, uneori este prezenta subfebra.

Cauze colica biliara: distensia tractului biliar sau a vezicii biliare in cadrul litiazei biliare.

Diagnostic diferential: durerea din colica biliara poate fi asemanatoare cu durerea din alte afectiuni cu potential mai sever. Este esential a exclude un infarct miocardic inferior, care se poate prezenta cu simptome asemanatoare, mai ales la varstnici si la diabetici. Alte afectiuni cu care se face diagnosticul diferential: colecistita, colangita, diverticulita, ulcer duodenal, esofagita, ulcer gastric, reflux gastroesofagian, pancreatita acuta, pancreatita cronica, pericardita acuta, apendicita.

Frecventa colica biliara: este forma de prezentare pentru mai mult de 80 % dintre pacientii cu litiaza biliara care se prezinta la medic. 1 - 4% dintre pacientii cu litiaza biliara prezinta colica biliara anual.

Risc de mortalitate in colica biliara: colica biliara necomplicata nu are risc de mortalitate. Colica biliara complicata se defineste prin prezenta unor manifestari care atesta afectarea generala a organismului: icter, febra, leucocitoza (cresterea numarului de leucocite).

Risc de progresie catre colecistita: 10 - 30 %.

Frecventa in functie de sex: mai frecventa la femei decat la barbati, deoarece litiaza biliara este de 2 - 3 ori mai frecventa la sexul feminin.

Frecventa in functie de varsta: incidenta colicii biliare creste cu varsta.

Tratament colica biliara: tratamentul simptomatic este indicat pentru pacientii cu colica biliara necomplicata: analgezice narcotice, antiinflamatoare nesteroidiene, antispastice.
Nu se indica tratament chirurgical in timpul episodului acut de durere. Studiile au aratat ca cele mai bune rezultate pentru interventiile chirurgicale au fost obtinute la pacientii cu litiaza biliara necomplicata.

Regim igienodietetic: in timpul episodului acut se recomanda repaus la pat. Pentru prevenirea reaparitiei durerii se recomanda evitarea alimentelor bogate in grasimi, condimente, conservanti evitarea tocaturillor si mezelurilor.
Citeste si:
  • Foetor hepatic
  • Ce simptome apar in apendicita acuta?
  • Hidrocefalie - definitie, etiologie, tratament
  • Policitemia vera
  • Flutter atrial