Complement - semnificatie, valori normale


Sistemul complementului cuprinde mai mult de 30 de proteine plasmatice care sunt activate in cascada si au o varietate de actiuni.
Una dintre principalele actiuni este liza membranei agentilor patogeni, prin formarea de complex de atac membranar. De asemenea, componente ale complementului au rol in opsonizare si actioneaza prin diverse mecanismele inflamatorii.
Complementul se poate activa prin calea clasica, declansata in primul rand de complexe imune si prin calea alterna care este activata de polizaharide repetitive si structuri polimerice similare care intra in structura agentilor patogeni.

De obicei nu se determina toate fractiunile complementului ci doar unele componente mai importante.

Una dintre cele mai folosite metode este determinarea complementului hemolitic total (CH50). Aceasta metoda masoara capacitatea serului pacientului de a liza jumatate din hematiile dintr-o suspensie, hematii de oaie care sunt acoperite cu o cantitate de anticorpi. Aceasta metoda investigheaza calea clasica a complementului si secventa terminala.

De rutina se mai dozeaza componenta C3 si componenta C4.
Pentru componenta C3 valorile normale sunt de 55 - 120 miligrame / 100 ml ser.

Interpretarea rezultatelor

Scaderea concentratiei se poate intalni in insuficienta hepatica severa sau in deficiente congenitale. Scaderea concentratiei prin hipercatabolism se intalneste in orice afectiune in care se constata complexe imune circulante in exces:
lupus eritematos sistemic
vasculite
septicemie
crioglobulinemie mixta esentiala
glomerulonefrita
endocardita bacteriana subacuta

Cresterile complementului apare in afectiuni inflamatorii, cand insoteste cresterea altor reactanti de faza acuta. Astfel se poate intalni in infectii diverse, neoplasme, infarct miocardic, boli reumatice.

De obicei in poliartrita reumatoida nivelul complementului seric este normal sau crescut, cu exceptia formelor cu manifestari extraarticulare in care complementul poate scadea. In lichidul articular, in poliartrita reumatoida, complementul este scazut datorita consumului local.
Citeste si:
  • Edem venos
  • Egilok (metoprololum), comprimate
  • Vezica urinara - anatomie
  • Glosita mediana romboidala
  • Care este necesarul zilnic de proteine?