Congestie


Termenul de congestie poate avea mai multe sensuri. Din punct de vedere medical, congestia este un sinonim pentru hiperemie, care semnifica un aflux crescut de sange la nivelul unui tesut.

Hiperemia este intalnita in cazul proceselor inflamatorii. Inflamatia reprezinta un proces de aparare nespecifica organismului in fata unei agresiuni.
In timpul agresiunilor tisulare au loc distrugeri celulare, in urma caruia se elibereaza la nivelul focarului respectiv diverse enzime care au fost continute in celule.
Aceste enzime determina modificarea permeabilitatii capilare si vasodilatatie. Astfel, in tesutul respectiv se acumuleaza o cantitate mai mare de sange, in urma vasodilatatiei.

Astfel, termenul de congestie poate fi considerat un sinonim pentru inflamatie.

Congestia pulmonara este o expresie populara pentru pneumonie, o inflamatie localizata la nivelul plamanului.

Congestia cerebrala denumeste popular accidentul vascular cerebral hemoragic, caracterizat prin lezarea unui vas de la nivelul creierului. In urma ruperii vasului respectiv, in tesut se acumuleaza sange care poate avea consecinte negative asupra functionarii cerebrale. Accidentul vascular hemoragic este o urgenta medicala pentru ca poate determina decesul pacientului.
Citeste si:
  • Ce este glaucomul?
  • Melanina
  • Urocultura
  • Hiperpotasemia - definitie, etiologie
  • Fasconal, comprimate