Coprocultura


Scaunul normal prezinta o flora bacteriana bogata, care contine mai ales bacterii anaerobe, enterococi, candida.

In mod normal predomina anaerobi si enterobacteriile gramnegative (80 %) fata de 20% bacterii gram pozitive. Flora intestinala normala contine bacterii strict anaerobe cum ar fi Clostridium perfringens sau bacteroides (care sunt relativ dificil de pus in evidenta pentru ca sunt anaerobe si sunt sensibile la oxigen), enterobacterii (cum ar fi Escherichiae coli, Enterobacter, Proteus, Klebsiella) sau diferite alte specii gram pozitive (streptococi, stafilococi). De asemenea se mai gasesc levuri, in special candida.

Exista germeni a caror prezenta este in mod obligatoriu anormala, cum ar fi Salmonella, Shigella, Yersinia, Vibrio cholerae.

Exista germeni care sunt prezenti in mod normal, dar a caror crestere din punct de vedere cantitativ perturba echilibrul existent in mod normal. Urmatoarele specii pot deveni patogene, daca se gasesc in numar mare: stafilococ, Pseudomonas, Proteus, Klebsiella, candida.

Coprocultura se practica pentru a cauta in scaun germeni patogeni. Se recolteaza materii fecale, la un pacient fara tratament antibiotic prealabil. Coprocultura trebuie completata cu o antibiograma, daca se identifica un germen patogen. Materiile fecale sunt insamantata pe medii de cultura specifice.

Virusurile se pot identifica in materiile fecale prin tehnici imunologice cum ar fi ELISA sau latex aglutinare.
Citeste si:
  • Talasemie
  • Angina Prinzmetal - diagnostic si tratament
  • Sindromul Reye
  • Ce este fibrilatia ventriculara?
  • Paronichia - definitie